La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 M’ho empesco. Aquesta és d’esperit obtús, encara que no begui. El cos de les rees. 2 Níquel negatiu. Madureses paulines. Viatjats. 3 S’hi interposen, malgrat el perill evident de ser rebutjats. El poema D’ABBA, no el grup sinó la mètrica. En un tres i no res. 4 Còpula. Que conté or. Atura algú amb la placa de xèrif.

5 Xopi la roba d’en Mulligan. Relatives a U. 6 L’institut Ramon Llull al nord d’irlanda. Busca ampolles de xampany enterrades. La lletra grega més explosiva. 7 Branques principals en què es divideix la soca d’un arbre. El poble bíblic més relacionat amb la lletra sisena. 8 M’enorgullei­xo del meu ventall i en presumeixo. Riallers des d’occident fins a tots els Orients, proper, mitjà i llunyà. Planta Baixa. Han perdut la porteria de rugbi. Valorar. Ase destinat a tastar la reina de l’hipòdrom. 10 Gallec. Els de Peguera són els més coneguts entre els motoristes. Ens cal per respirar. 11 Acaba com comença. S’ho empescaran del no-res. Permet veure-hi millor en tots els sentits, tant l’òptic com el cinètic. 12 El to que marca el nostre estat d’ànim. Publiqui. Cua sense cap.

13 Reg, en plena agitació pluvial. Són de la lluna. Començo a cedir als consells dels assessors, inverteixo i acabo en números vermells. 14 Transpires­sis. Proposició indiscutid­a, admesa per tothom.

VERTICALS 1 Aboleixi la distància social per entrar en un contacte més estret. Viatjaves per l’espai exterior sense rumb. 2 Dies sense final. La guàrdia de proximitat. Principi d’igualtat.

3 Al bell mig del cel. Xerren menorquí. Decímetre cúbic. 4 Bes, tal vegada negre. Deglutida quan es fa fosc. Sofre. 5 Línies que uneixen poblacions amb una gran velocitat. Barres petites de metall fos. 6 Rondinà com un abellot. Bullanga. Ho comparteix el dia d’avui a Barcelona amb el dia d’hui a València. 7 Preposició ben cortesa. El color vermellós que prové del químic Leonard Fuchs. Cérvols nadalencs.

8 Lloc on es conserven ossos humans. Equivocaci­ó en una badia. 9 Centúria. Pregaven per guanyar la medalla més noble. Viatjarà. 10 En Joan al País de Gal·les. Mescles en diverses proporcion­s d’hidrocarbu­rs, obtingudes per destil·lació del petroli, del quitrà o de la fusta. Teresa Serra Xargall.

11 Un dels nebodets de l’ànec Dònald. S’esgargamel­li cantant les proeses de Messi. Iode. 12 Ben rebudes i tractades. Ho useu sense fi. Cobalt.

13 Princi pie timològic. en uncerts en tit,

qualificac­ió. Lliguem en pilota picada.

14 Generalitz­ada, com la roba que mostrem als veïns. Sortida d’un tronc.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain