La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Remullis les plantes del terra de bon matí com si hagués caigut rou. Quedar-s’ho tot, sense deixar espai per als rivals. 2 Que té molts coneixemen­ts detallats. Obeirà les ordres del Govern català.

3 Clor. Assecat amb un felí autòcton. L’oncle que sovint associem a un pianista que sempre la tornava a tocar. 4 Sorteja. Processos que acaben amb l’abruptesa d’un paisatge. Fòsfor. 5 El primer de tots és al bell mig del mur. Apel·la a la memòria gustativa. Amara la roba del vigilant d’aparcament amb unes sabes que n’aviven el color. 6 Conjunt d’estris. El forat del nas. Aquesta carn no és pas de gos. 7 L’anima quan el sent sospirar perquè no digui més ais ni uis. Fa la feina de sant Martí. Desplaçat. 8 Rebuda. Cursiu, sobretot al país de la bota. 9 Ven vocals. Cadascuna de les variants d’una carretera. Pilots automàtics de l’existència.

10 Torxa que sempre va endavant. Associar. Morè que pot ser de sala (UVA). 11 A les portes de Querétaro. Rostre seriós davant de la pols que presenta ca l’anglès. Pila de matèria combustibl­e que pot fer una gran foguera. Iode. 12 Subornar a còpia de pa amb tomàquet. Aquestes provoquen desgast. 13 L’hidrocarbu­r de Spielberg. Apartament­s urbans. Festins d’os que conrea l’apicultor.

14 Romanguis amb la calculador­a a la mà. Refrany.

VERTICALS

1 Ho fan els mals quan s’ a gr eugen.cowboy de western,cl ar i català. 2 Embelleixi un aeroport parisenc. Magnet. Cantes i ningú no et facas .3 Superes late va a ver sióalafrui ta dolça.Or fe nat pobre. Aquestes tenen el nas poc pronunciat. 4 S’ho empescava del no-res. Batuda. En un tres i no res. 5 Tres de Síria.deixada de banda. Esgarrapi amb força animal. 6 L’europeu que mai no deu pagar en efectiu. Rascle per pentinar els encontorns dels masos. Fumis sense deixar cap rastre. 7 Acaba com comença. U. Mires tan elevades que et fan tornar a la feina. 8 Defeco. Aculli el babau de Liverpool. En un cert sentit, temor. 9 Que té unes ganes boges de casar-se. Alleva, imputa. 10 Llisqui pels carrers sobre rodes. Els transports més veloços del món. La més vibrant de l’alfabet. 11 L’esperat final del combat. Habituals. Rimes incomplete­s. 12 Conjunt d’objectes sense triar. Revestíem d’una aurèola. 13 En aquests instants. Jornaler del camp. Felí degollat. 14 El cavaller de Calvino. Helvètica.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain