La Vanguardia

Temporers de Lleida

-

Unió de Pagesos va fer una crida per garantir la collita adreçada també als aturats i estudiants. Però només hi van arribar estrangers que, en condicions precàries i insalubres, dormen al ras i sense dutxar-se, com de

nuncia la Plataforma Fruita amb Justícia Social. Un barracó d’un camp de concentrac­ió pot semblar més digne. Alguns estan

allotjats en un pavelló. Un futbolista lloga un edifici per a ells, ja que molts hotelers s’han negat a allotjar-los. Però no és la solució.

No sempre trobo fruita de Lleida. No m’importa pagar la qualitat si els diners arriben a qui la cull i se’n beneficien els agricultor­s, no els intermedia­ris. Cobrar 7,07 €/h en jornades de 14 h sense poder rentar-se ni descansar no és just.

Per què no hi ha cooperativ­es per autogestio­nar la distribuci­ó del producte sense intermedia­ris? Per què els temporers han de malviure?

Cal idear un edifici que allotgi els temporers i sigui seu d’una cooperativ­a: polivalent i autososten­ible. Amb aquesta crisi hi ha arquitecte­s i estudiants d’arquitectu­ra sense projectes i amb temps, empreses i constructo­rs amb material en estoc, profession­als solidaris en aquest projecte i gent disposada a finançar-lo.

Qui no ho ha de pagar són els temporers.

Montserrat Vivern Lladó

Girona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain