La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10839

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Subornaràs algú a còpia de pa amb tomàquet. Sotabarba vaticana que pot ser molt traïdora en el món telemàtic. 2 Tres de les que m’allunyo. La reina del cel en metàtesi. Els que remenen les cireres mentre aguanten amb fermesa el mànec de la paella. 3 Causava desperfect­es. Actes que cotitzen. 4 Apicultor que es cuida dels ruscos de les abelles. Renillo quan veig ocells. 5 A l’entrada de l’oficina. Acostar a tocar. Formiga anglesa que, al final, anirà endavant. 6 El seu trenc significa que arrenca el dia. Protecció per a terrassa de bar. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 El principal constituen­t sòlid de l’orina. Home ben proporcion­at amb roba ajustada. Any de la nostra era. 8 Septentrió. El mes més primaveral. Ho desa en un calaix perquè es conservi. 9 Gran Canària. Llegum dividit en articles monosperms. En aquests moments.

10 Extra que ens permetem. El mes que hem associat a la prosperita­t, segurament per culpa del turisme. L’àcid ribonuclei­c present a totes les carns.

11 L’instant present. Navegui d’una

manera determinad­a a la recerca de metalls nobles. L’estació dels banys.

12 Pelada al zero, la peixatera. Sala de tortura estudianti­l. Al capdavant de l’avió. 13 Mucílagfet amb goma aràbiga que et convida a acostar-t’hi. En un cert sentit, figuretes venerables. 14 El de la muntanya ha passat a la història bíblica. Posaràs l’un al costat de l’altre documents comparable­s.

VERTICALS 1 Vaig més enllà. Esgarrapar­às com una bèstia. 2 Abonyegar. Guariré el meu proveïdor habitual de pernil perquè me’n serveixi més.

3 Tronc d’estàtua. Amb l’alè alterat. Esberlar. 4 Pintada llibertàri­a. Que es pot completar. Tres de l’abisme.

5 L’acció habitual dels que es deixen endur violentame­nt per la passió. Una grega al capdavant de Roma. Sento una profunda aversió. 6 Criatura que pot volar. Faran créixer en alt més que en ample la capçada d’un arbre. 7 Sol precedir totes les condicions. Experts en l’ens, que no deixa de ser una disciplina complexa. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 8 Ocells amb fama de cleptòmans. Xica. U ajaçada.

9 Pagament. Potets de cuina. Ho fa servir a l’americana. 10 As. Practicar sexe amb la llanera solitària. Màquina per teixir. 11 Assumir, normalment a través del sistema digestiu. Torxa que té la tirada indeturabl­e d’anar endavant. Cambra no apta per a hipertenso­s. 12 Explosiu que feia servir ETA tot sovint. Emprenyat a la irlandesa manera. El metall més noble. 13 Ofereixin de franc. Feta malbé. 14 Atonyinada amb la baralla. Els protagonis­tes de la festa de noces.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain