La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aixecareu la mà plana davant del senyor jutge i pronunciar­eu les paraules que us demanen. Alforja petita que porten els mendicants a l’esquena. 2 La primera de les hores menudes. Emplenant. Conill. 3 Introverti­t. Les poncelles d’aquesta planta són les tàperes i els fruits, els taperots. 4 Buidem les butxaques. Aixafar completame­nt, destrossar. 5 Surt per Roma a les nou. Remullada. Principi immerescut. 6 El triftong de la tercera edat. Ucraïnès. Antiguitat vital. 7 La muda de l’alfabet, en dues paraules. Moix anglòfil que anostrem amb facilitat. Greix dels obesos de signe Sagitari. Res no és. 8 Faci el sòl d’un receptacle. El metall més noble. La moto que pica. 9 Ens cal per respirar. Monarca iraquià. El constituen­t sòlid principal de l’orina. L’arbre més invocat pels practicant­s del ioga.

10 Gos que nega. Signes emprats en el cant gregorià. Digerí. 11 Festí porcí. Superior en qualitat. 12 N’emet l’urani. El cor de qualsevol tulipa.

13 Barrets fets amb pell de gos. Que és del morro fi. 14 Aquestes són de les que es maregen. Els passi la mà per la cara.

VERTICALS 1 Els valori amb una certa severitat jurídica. La gallina més casolana. El prefix més col·laboratiu. 2 D’un sol eix. Donà les gràcies. 3 Poms de flors que agitem per Setmana Santa. El món que va descriure amb tant d’encert Stefan Zweig. Escandinau que remet al temor.

4 As. Y. Cobertes. 5 Aneu per aquestes carreteres del món en bicicleta. Remin enrere. El nucli de les piles.

6 Tem haver perdut la fe. S’hi fixa. Peces herbàcies que componen el calze d’una flor. 7 Put quan arriba el caos. Impacto la pilota amb el peu. Altiveses de Constantin­oble, quan l’exèrcit imperial pelava els enemics turcs. 8 Fet anar avall. S’ho pensi i s’ho repensi. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Éssers que caminen erectes com nosaltres. Suplement que arrossega un vehicle.

10 Lavativa. Acostumi. Sempre sona per damunt del sol. 11 Pati interior envoltat de pòrtics. La mar grega. L’últim de la fila. 12 Centúria. Decidís perdre el cap. Ho folro amb un teixit de moher semblant al vellut.

13 S’embranca en una discussió sobre els harekrishn­a. Extraurien del subsòl. 14 Transpirar. Ordeixi un pla amb la teixidora. Partit Comunista Italià.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain