La Vanguardia

El dret d’estudiar

-

El 4 de juny es va fer públic el nou decret de preus públics universita­ris per al curs 2020-21, en què s’anuncia que “la totalitat dels estudiants de les universita­ts públiques catalanes pagaran un 30% menys en els estudis de grau i màster a partir del pròxim curs”. Llegint el decret complet, observem que només s’aplica a primeres titulacion­s.

Tots aquells que volem cursar una segona titulació, que ja paguem un recàrrec del 40% (fet que només succeeix a Catalunya), no obtindrem la rebaixa del 30%. Nosaltres pagarem uns 3.400 euros, i els altres alumnes, 1.800 euros (els casos més alts).

És una situació del tot arbitraria, abusiva i injusta.

Com indica el decret, les reduccions previstes són per la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Indubtable­ment la crisi actual l’estem patint tots. Des dels pares que paguen el primer grau als seus fills, fins als alumnes que han de treballar durant el grau per poder-se’l pagar, a alumnes que, com en el meu cas, hem tingut el valor d’emprendre un nou camí.

La rebaixa del 30% hauria de ser per a tots els alumnes de les universita­ts públiques que vulguin matricular-se, sigui la primera, segona o tercera titulació.

Tots tenim dret a l’educació, com bé indica la Constituci­ó. L’estat hauria de tenir la capacitat de permetre que tots els seus ciutadans puguin emprendre l’educació que desitgin quan la desitgin i els cops que la desitgin.

M’agradaria de tot cor que les meves paraules tinguessin la força necessària per plantejar un canvi en el decret.

Laura Bargalló Gómez

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain