La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tràngol. Ho repetim, encara que no ho radiem. 2 Partícula química a la part posterior del camió. Èsters de l’àcid oxàlic. Treballs estàtics, sense cap moviment.

3 Aquests acullen botons. Picar la palla. Sofre. 4 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Arrabassa el tron del rei sense tenir-hi dret. Fet fora sense dilació. 5 Núria Comas Garcia. Abandonada, sobretot si parlem de cura personal. Senyor. 6 Salzes. Relativa a l’humor serós. 7 Aquest té una vida sexual molt variada i manté relacions simultànie­s. Grup funcional que resulta de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic que rimaria amb en Saza. 8 Cossi de prova. Malaltia caracterit­zada per una excessiva secreció d’orina al Benito Villamarín.

9 La part central de la tija. Radical orgànic univalent derivat de l’età. Clavícula, també. 10 Bellugarà. Veritable com una ració d’àloe. Cultura nipona de muntanya. 11 Ens cal per respirar. Tenyir. Gran família tarragonin­a. 12 Nimfa dels llacs. En un cert sentit, pescar amb traire. 13 El tercer en discòrdia. S’equivoqui de mig a mig. Crit de queixa que faràs avui al teu amic valencià. 14 Sintetitza­va. Mastegot.

VERTICALS 1 Homes de grans potència física. El rumb del vaixell és a les seves mans. 2 Terror causat després de la pèrdua d’un riu sencer. Aguanto com puc el temporal. Respiració afrancesad­a que els anglesos associen a la cervesa. 3 As. Endevinair­es del futur. Que serveixen per a alguna cosa. 4 Poden ser de petroli o de saviesa. Sorteig popular que reparteix molts diners. El primer de tots.

5 Traspuem. Bicicleta per a dos atletes que pedalen alhora. 6 Dia sense albada. Habità. Quan la fas acabes de doctor. 7 Agafà la peça de caça al vol, el gos caçador. Combinació mètrica en què alternen versos de diferents mesures, sense estructura estròfica. Si no camina, fa caminar.

8 Aquesta no és capaç de coordinar els moviments necessaris per aturar un taxi. Vagaregi tot equivocant-se.

9 L’artur quan diu coses que no tenen ni cap ni peus. Dificultar la respiració d’algú per la calorada caribenya. La fam em regira. 10 Sacsejo el cànem per separar els filaments de la canemuixa. Enverinava.

11 Puny d’espasa. Posats al mar per primera vegada. Facis confiança.

12 Y. Dona bons consells. En un tres i no res. 13 Ermites gens llegendàri­es. Hi anà.carrer francès o del Percebe.

14 El vent més educatiu. Passiu, tal vegada perquè pateix del fetge.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain