La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Futurs insectes. Disposin una floca en forma de napa mentre miren pel·lis de James Bond.

2 El ressò més literari que pot sortir del nom d’una rosa. Mesura de capacitat aplicada al vi que es pot dividir en barralons i porrons. Rengle de fans de la Balenguera. 3 Centúria. Tasta el meló. Coberts construïts davant de la porta d’una casa per resguardar-se de la pluja. 4 Europeu que no deu pagar mai al comptat. Acatar les ordres. L’embarcació més precària que tots els italians tenen molt present. 5 Assistiren a la santa missa. Estova la carn al forn tot pensant en el pentinat de Donald Trump. Símbol meridional. 6 El cor de l’orfe. Torno a pronunciar el nom d’un whisky. Proveïdora d’inspiració. 7 El pecat capital que va fer patir més irlandesos. Aquestes no es vinclen. La més trencadiss­a de l’alfabet. 8 Ajudava a la verdiana manera. Fetes pròpies d’un infant. 9 No psíquica sinó relativa al cos. Senyor anglès que baixa de l’hort. 10 Centúria. Tractem la pilota com un jugador de bàsquet. Xerra

menorquí. 11 Ésser capaç d’enlairarse. Morralet, també. Destresa gens remunerada. 12 Supera la seva aversió a la fruita dolça. Remena el dry martini. Cara B de cada dia. Est.

13 Ensumi un peix de Disney. Vagaregis. En Capone. 14 Setí. Que succeeix cada any. Aquella cosa tan popular.

VERTICALS 1 Càrrec de lector. Casera de la joiera. 2 Principi actiu. Calculis una magnitud. Aluda, també.

3 Artigaire. Arranja. Pinyol que ens fa pensar en un plantígrad. 4 Mitja desena de triomfador­s. L’aliatge més freqüent. Crear un monticle al peu d’una planta. 5 El cor de la secta. Que té molts nervis. Urgia oblidar-se dels caldeus. 6 L’instrument de vent que associem al senyor Michelin. Condició de l’organisme, congènita o adquirida, que predisposa a una malaltia. Nitrogen. 7 Vorera on es desfan les onades. Feu com algú altre. 8 Així comencen totes les èglogues. Rèptil dels escatosos que també rep el nom del peix d’arena i que val per cinc. Atura. 9 Company sentimenta­l que ha passat per vicaria. El pots escriure tu igual com ara el llegeixes. El cor d’en Carles. 10 A les portes de Buenos Aires. Ho adoben amb bon flaire italià. Relatiu a les muses. 11 Signe de tancament d’aparell. Barra afusada. Na Bel quan viatja per les espanyes.

12 T’instal·laràs entre el brancatge. Aprimat de la punta. Escaire. 13 Pot ser deserta o de cases. Fer un aliatge. En Capone. 14 Punts somàtics sagitals situats a l’arrel del nas. Comença a esduir-ho. L’abaixo en acabar la funció.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain