La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dona bellíssima i sempre verge que segons la creença musulmana viu en el paradís per a gaudi dels benaventur­ats. Manca de pares. 2 Bonys. Que no sona sinó no el capgires. Mitja desena. 3 Priorat a Roma, a les sis. Treu la llengua i l’aplica a una superfície. Tresor d’elefant.

4 S’equivocarà tot vagarejant. Li sap greu. El sud perd el seu símbol. 5 Cues rees. Sulfats dobles d’alumini i de potassi. Fixador de cabell a l’alfabet.

6 Emissari vaticà capaç de fer un anunci. Torno a posar a la balança. La més vibrant de l’alfabet. 7 As. Aquest adoba orgues. Corres sense cos. 8 Ho clavo sense que es vegi la cabota. No pas religiós, però molt amant de les xarxes socials. Descregut. 9 Relatiu a la nàpia. Les línies que uneixen ciutats amb més rapidesa. 10 No és pas una mera cimera. Faig fora la banda sonora. Ocellots coneguts per la seva tendència a apropiar-se del que no és seu. 11 Casualitat o causalitat? Plovisquej­o com un núvol trist. Ho conec i és al sud-est. 12 Puny d’espasa. Imitar. Cases on no hi ha cap as. Nitrogen.

13 El de l’huracà és més tranquil que el de poll. El passat mercader del qual el tòpic sovint ens acusa. L’única eternitat documentad­a. 14 Aplec celebrator­i. Que té un lligat de curs quadrat de tres o més fils i passades amb les evolucions dels punts d’encreuamen­t disposades obliquamen­t.

VERTICALS 1 Relatiu als mesos del fred. Cadascun dels calaixets que entomen l’aigua en una sínia. 2 Ajuntareu presoners a la cel·la. Aquesta nit farà vinti-quatre hores. Davant Mans fa vinti-quatre hores més de fums. 3 El cos de l’orfe. Millora les instal·lacions que havien quedat antiquades. Avideses per fer les coses. 4 Pot ser deserta o de cases. Betum per a les naus. En un tres i no res. 5 Peix que pot arribar a fer quatre metres de llarg i que recorda l’estiu. Ho fa amb el nas quan no ho veu clar. 6 Que passa de debò. S’ho mira com si fos carbó. Ple sense director. 7 Tres a l’entrada dels hospitals. El constituen­t sòlid més important de l’orina. Ho marca a còpia de talls. 8 La més vibrant de l’alfabet. Nació euroasiàti­ca que va patir un genocidi previ al dels nazis. Preguis. 9 La nota musical més elaborada. Representi separadame­nt les peces constituti­ves d’una màquina. Cues d’ànecs. 10 Moral. Ermites gens llegendàri­es. Avorrida.

11 Terres que es comencen a conrear i que són desagraïde­s amb els pagesos. Si se’n surt així és que torna de Sòria. Res no és. 12 Començo a enorgullir­me’n. Vasos sanguinis importants. Ester Armengol Jaumandreu. 13 Doble revolt perillós. Ase. Pregues. Raresa d’ateu. 14 Nodrireu. Cambra alta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain