La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tallis més branques que ningú en un campionat de llenyatair­es. Emprenyada per la manca d’informació. 2 Est. Remena les brases per revifar el foc. Dignitat de cardenal que pren el nom d’un barret. A les portes de Badalona. 3 Llits pedregosos de les rieres. Rou. 4 Missatge directe per Twitter. Costat de cavall. Al final, benaurat. 5 Que no deixa passar la llum ni la vista. Terres devastades. La nota musical més vàcua. 6 Avançat per la piscina. Que va al cel. Lídia Diumaró Martínez. 7 Anuncis a l’americana.

Campament de beduïns. Tripulacio­ns de jugadors. 8 Esquer aeri i sonor. El cilindre nadalenc dels llépols. Sofre.

9 Al final, m’hi estiri. Aquests seguidors de Ginsberg aniran de pet cap al cel. Mata sense símbols cristians. 10 Marxem fronteres enllà per raons polítiques. Tanquin, cloguin. 11 Sofre. Bolet de Borromeu. Criatura capaç d’aixecar el vol en qualsevol moment. 12 El riu que passa per Roma. Deixar anar quan arriba el sol de tarda. Emprenyat a la irlandesa. 13 M’hi començo a acostumar, als talls. Peces teatrals lleugeres que es caracterit­zen per la seva pulcritud higiènica. Titani. 14 Planeta que trepitgem cada dia. Faci la feina de na Diana i gairebé l’aconseguei­xi. En un cert sentit, ho fa servir.

VERTICALS 1 Dispensar algú de totes les culpes. Mineral transparen­t, de color clar amb lluïssor vítria. 2 Ens cal per respirar. Barra el pas, l’obstaculit­za. Al capdavant de l’oceà. 3 Daniel Arnalot Estrany. M’hi apunto. El metall més noble present a tots els tresors.

4 Aquesta conté Y. Les flors més feministes. Res no és. 5 Capa superior de l’escorça terrestre, de densitat baixa, formada essencialm­ent per sílice i alumini. Dat per barrejat. Que s’emprenya amb molta facilitat. 6 En aquell indret d’anada i tornada. Inflorescè­ncia en què els pedicels arrenquen radialment d’un mateix punt i tenen sovint la mateixa longitud. 7 Est. Lligat de curs quadrat de tres o més fils. Vomitiu i quasi hermètic. 8 La rebotiga del banc. Aquesta circumstàn­cia passa de dia. Tabac conreat al Pirineu, especialme­nt a Andorra. 9 Unitats de capacitat elèctrica. La lletra grega més criminal. Comença a recordar-ho. 10 Principi apolític. Cultura provinent de l’antiga Etrúria. Típica actitud del paleta dropo. 11 Hi cauen les coses quan passen de moda. Quasi és gol. Tipus de pintures sovint considerad­es la base de la cuina mediterràn­ia. 12 Ferir un ocell perquè no torni a aixecar el vol. Ferir, probableme­nt per causes naturals de descàrrega elèctrica. As. 13 Puny d’espasa. Projectils de pub escocès. Ajudats a la verdiana manera. 14 Fem caure. Que guareix.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain