La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Repetida. S’encaterina fins a obnubilar-se.

2 Navegar d’una manera determinad­a que fa pensar en Xènius. Tiben. Han perdut un àtom d’hidrogen. 3 Cop. Gatets. Tonalitats de la tonsura. 4 Embellimen­ts que recorren tots els marges d’un diploma. Carn d’au molt fina i saborosa. 5 Has perdut una porteria de rugbi. Ermites gens llegendàri­es. Sorteja. Principi sàdic. 6 Peça metàl·lica, llarga i cilíndrica, que serveix d’eix del moviment d’una peça respecte a l’altra. Mesures de capacitat per a líquids, de valor variable. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 S’estirarà. Esborrava la memòria del toreig.

8 La sessió més tocatardan­a del cinema. Club de súper bàsquet. Suborno algú a còpia de pa amb tomàquet.

9 As. Aquesta és tan poc religiosa que gairebé la podríeu imaginar dalt d’una càpsula espacial. Associació d’oradors internacio­nals. El metall més noble. 10 Vermell fosc, tirant a blau. S’ompli les butxaques.

11 L’adverbi més onerós del parc automobilí­stic britànic. Part soluble de la

cendra de certes plantes, constituïd­a per carbonats alcalins. Volem el cap d’adenauer. 12 Nimfa de les muntanyes i del bosc. S’expressin com una granota besada per un príncep blau. 13 La teva. Visqué en un habitatge concret. En un cert sentit, prova d’esforç per a una llavor que encara no ha germinat.

14 Estimats amics lul·lians. Conjunts de cases d’una població.

VERTICALS 1 L’embarcació de rics per antonomàsi­a. Tanca la tele perquè no té Netflix. Límit. 2 Esquartero. Carai.

3 Encenedor de focs que comença a escarmenta­r. Xerraré menorquí. En.

4 Raresa d’ateu. Planta que sura damunt de l’aigua. Pot ser marcial o plàstica, i últimament no gaire ben remunerada. 5 El renom de l’equip de futbol d’èibar per culpa de la principal indústria local. Veremades. 6 Puny d’espasa. Volem el cap de la Ifigènia. Consonant que borda. Ocultes na Celestina. 7 Canelobre per aguantar torxes que van endavant. En porten els motoristes i els cavallers medievals. Pic escapçat. 8 Cosines amb tints diversos al cap. Metre curt. 9 SOS en ordre alfabètic. Aquesta és d’un color entre roig i groc com el lleó. Composicio­ns lírico-musicals. 10 Predecesso­r de l’esperança i la caritat. Encanti cosa de no dir. Olivera. Est. 11 Suca el pa amb tomàquet ben fregat. Reduïu literalmen­t la reducció i, al final, traieu una cosa d’una altra. Quatre que no vocalitzen. 12 Sofre. Assistissi­n a missa. Provoqui. 13 Es fatiga. Us quedàveu del tot esmaperdut­s.

14 Proveïda d’agafadors. Pròxim, Mitjà i Extrem, però sempre molt a l’est.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain