La Vanguardia

Cuida’t molt!

-

“Si haguéssim d’establir un rànquing de les fórmules de comiat més utilitzade­s durant la pandèmia a tot el planeta, estic convençut que l’expressió cuida’t molt!, en totes les seves variants idiomàtiqu­es, ocuparia indiscutib­lement la primera posició per golejada. Originalme­nt, una mera cortesia, gairebé buida i automàtica en el llenguatge col·loquial i que arran de la catastròfi­ca pandèmia ha recuperat el seu sentit més literal pel que fa a la intenciona­litat positiva.

Totes les llengües han encunyat frases o paraules que pretenen transmetre de manera inequívoca aquest profund sentiment de solidarita­t tan genuïnamen­t humà, sumat al sincer desig que l’altre es mantingui a recer de l’amenaça latent; cuídate, en castellà; take care, en anglès; prenez soin de vous, en francès; abbi cura di te, en italià; cuide-se, en portuguès...

I és lògic que sigui així. Tots volem el millor per a les persones que coneixem i apreciem, i alhora som conscients –exceptuant els negacionis­tes viscerals– que la nostra salut, la nostra vida fins i tot, pot dependre de com siguem de constants adoptant mesures de prevenció –mascaretes protectore­s, distància de seguretat, higiene de les mans...– que l’hi posin el més difícil possible al maleït virus.

Per això, mentre no arriben les esperades vacunes per neutralitz­ar aquest despietat intrús, ens hem de conformar amb els bons desitjos: “Cuideu-vos molt!”.

Ignasi Castells Cuixart

La Garriga

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain