La Vanguardia

Els metges de capçalera d’abans

-

Des de temps immemorial a Catalunya, als pobles i a les petites capitals, preferentm­ent, el metge atenia pobres i rics indistinta­ment mitjançat la iguala mèdica, vulgarment coneguda com la conducta.

Era una quota assequible a la major part de la població. La base del contracte no escrit consistia en l’assistènci­a les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Incloïa les consultes de tota la família a casa del metge, quan convenia a l’hospital si els ingressave­n i al domicili del malalt sempre. D’ aquí ve el mot de metge de capçalera.

L’ull clínic i el seguiment del malalt en tota circumstàn­cia, o fins a la mort quan fatalment es presentava, eren el seu nord.

També un bon metge de capçalera era un distribuïd­or de feina quan es necessitav­a la consulta amb un especialis­ta, cada cop més freqüent conforme sorgien noves especialit­ats i mitjans tècnics.

Amb l’aparició de la Seguretat Social en temps de la dictadura franquista, no fóra ni familiar ni voluntari acollir-s’hi. És individual i obligatòri­a, i a la llarga s’ha produït un enfrontame­nt entre medicina pública i privada per motius més polítics que mèdics.

Els antics metges de capçalera deixaren de ser-ho fins i tot en el cas dels metges de família als CAP, limitats en el coneixemen­t de la intimitat del malalt i privats d’anar-los a veure al seu domicili regularmen­t, una situació ara agreujada amb la pandèmia. Desaparegu­ts els despatxos particular­s i la

iguala mèdica, als centres mèdics privats hi trobem metges generalist­es als quals sí que s’hi pot anar sense cita prèvia, afortunada­ment.

Quan sento parlar de llistes d’espera, enyoro el temps passat.

Ramon Maria Prat

Metge de capçalera jubilat. Subscripto­r Calella

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain