La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 T’ho mires amb atenció. Poden contenir peus o vi.

2 La dibuixant castellone­nca Bonet. Torno a posar la carn de gallina al foc. La part posterior de l’iglú.

3 Nimfa de les muntanyes o dels boscos. Ornada aquí i arreu. 4 Sigui comparable a un sant per la seva gran bondat. L’era, el camp d’eres? Puny d’espasa. 5 Anvers prosaic. Treballa tant que es malmet la ronyonada. Quasi es gela. 6 L’arma blanca més racional. Aquests es dediquen a explotar la riquesa líquida de les oliveres. 7 Est. Aquest té cura de les sitges encara que no sigui sitgetà. Colltort. 8 Reposes. As. Fer confiança, tal vegada econòmica.

9 L’acuso de romandre en silenci. Revolt cansós de les aigües d’un riu. Cup destapat. 10 Cosins dels avets. Nuvolosita­t molt baixa. Acaba com comença. 11 Zones molt transcende­nts al futbol. Enveja d’odontòleg.

12 A les portes de Badalona. M’amorrio com el bestiar amb don Camilo. Sobresalt en trobar petroli. 13 Mamem sense ajuntar mai els

llavis. Pot ser circulator­i o nerviós. Podi que et deixa asfixiat. 14 D’una manera determinad­a. Expressió felina domèstica. Els i les compres a la ferreteria i tan aviat serveixen per penjar quadres com per obrir portes.

VERTICALS

1 Exposaré una opinió discordant amb la del poder. Clos.

2 Ressegueix l’escala perquè no ens fotem daltabaix. L’aliatge més comú. Bea decapitada. 3 Transpiren. Aquestes tenen uns esquelets molt prominents. Escaire. 4 Càpsules de les lletereses. Presoneres confinades en àrees determinad­es.

5 Badies molt extenses. Tinguéssim por. 6 Mitja desena de triomfador­s. Composicio­ns poètiques de caire pastoral. Tesi sense segones. 7 Ermites gens llegendàri­es. Aquesta en surt sense cap ferida. Ofereixo tots els recursos necessaris. 8 Mar a Chelsea. Assistir a missa. Ben remenat. Ara fem l’article. 9 Pot ser catalana o de carabassa. Percebem el que succeeix. 10 Bòrax, també. En un cert sentit, contenidor tradiciona­l d’aigua que a l’estiu la manté fresqueta. 11 Blava immensitat. Torbs de muntanya. Escaire.

12 Temps mort al joc del bàsquet. De la capital africana d’on provenen les síndries que molts valencians coneixen com melons d’allà. Bat.

13 El cos d’en Belda. Europeu de l’est. Feixuc com ell sol. 14 Transpirad­a. L’instrument del mut dels Marx. Patís per absència d’aliments bàsics.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain