La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Iniciï un procedimen­t judicial. Maldats. 2 Ronc d’algú que dorm. Intervingu­da com una soprano. 3 Principi administra­tiu. Empatis. Invàlid. 4 C romana. Cursiva en forma de bota. Mulla perquè no mira. 5 El primer de tots. El vas sanguini més important en els cordats. Tallo en sec el creixement d’un embrió. 6 Passeja les criatures tot cantusseja­nt. Mesura de capacitat per a oli, equivalent a la vuitena part d’un càntir. Han perdut una porteria de rugbi. 7 Tres dels dubtes. Ho faré servir a l’americana. Tripulacio­ns que fan el seu paper.

8 Escorça de la surera, sobretot quan es talla de forma una mica brusca. Eixuga. 9 Tres catorze setze vegetal. El reialme de Mahoma. Soc a la pista d’hoquei. 10 Fase petrogràfi­ca fluida d’origen profund i de gran mobilitat. Hi posis manetes. Tripleta que fa pensar en la ultradreta argentina.

11 Fòsfor. Llunyà i desconegut. En un cert sentit, assassina. Sofre. 12 Congost. Que té el seu terme en l’agent mateix. 13 Dies incomplets. Matèria

explosiva molt sensible usada per a comunicar el foc a la càrrega d’una barrinada. Error que el fa ser menys vibrant. 14 Predecesso­rs dels doris, i no parlo pas del peix Nemo. Penitència de bevedor.

VERTICALS 1 Enfurismat crònic. Xumada que empipa. 2 Centre de distribuci­ó d’informació per la xarxa. Sobretot d’hivern. Mig la fiques.

3 Club de natació. Batista de cotó feta amb fils molt prims. Sentireu.

4 Que té l’accent en la darrera síl·laba. El seu camí va fascinar Jesús Moncada. Est. 5 El cos d’en Diego. Crits de la granota i del gripau. Lligueu. 6 Donat per mort, encara que només sigui a les xarxes socials. L’acció de conservar el peix o la carn gràcies a la sal. Cues de maniquins.

7 Acaba com comença. Agredeix algú a la sala de billars. L’antònim de modern. 8 S’enlaira com un pilot (i potser també una pilota). Filferros. Pur mar en fonètica francesa. 9 Obstruïdes de tant practicar Pilates. Peu poètic mig ocult en tot ditirambe.

10 Circumstàn­cia que malmet els impositors. Migdiada feta a primera hora de la tarda. Sofre a la brúixola.

11 Ermites gens llegendàri­es. Contenidor­s de tresors enterrats. Viatgés. 12 Guarir. Aquesta consta de vuit parts. 13 Principi educatiu. Posició privilegia­da per guaitar. En un cert sentit, la figura geomètrica que simbolitza les operacions tornada.

14 Peixos tan insistents que remunten rius. Talla els genitals del mascle.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain