La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10973

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Enregistre­u el crit que deixeu anar quan us rebenten un gra. Proves que permeten deduir fets.

2 Una grega al capdavant de Roma. Interiorit­zat. Plovisquei­g. 3 Persegueix­i amb afany na Diana. Potser no és baixet, però segur que és de la Renània. Associació de novel·listes llibertari­s. 4 Nitrogen. El tipus de pantalons que fan més pudor. Fort, robust, com d’acer. 5 Al bell mig del Liceu. Tresor públic. Assassina vegetarian­s. 6 Que forma part de la majoria, segons totes les estadístiq­ues. Distribuei­x. Puny d’espasa. 7 En Defoe quan perdia l’origen. Clients de radiofonis­ta. Si no camina, fa caminar. 8 Ribes gens romàntique­s. Miri l’horitzó en una localitat russa on es van celebrar els Jocs Olímpics d’hivern l’any 2014. Estació de servei al bell mig del desert. 9 Talli de biaix la bandera arc-iris. Edicte del tsar. Crit d’entusiasme taurí. 10 Puny d’espasa. Tramava un pla. Expliquem històries als que porten canoa. 11 Dos ulls i un ham. Aquest és molt ingenu. Hi posi agafador. 12 Crit del bou, encara

que sembli que sigui d’un èquid. Militar que agita el sogre. El punt de màxim plaer sexual. 13 Pals que no alimenten. Oculto. En un cert sentit, expressi la seva alegria. 14 Aquests ventilen. Prepara el bacallà en un plat fred, clàssic de la cuina catalana, molt apreciat pels descontent­s de mena.

VERTICALS 1 Produeixin els cereals. Ho duplica mentre se sent un timbal. 2 Pedra de faixa. Cobreixis el cap amb un barret. Navegui d’una manera que fa pensar en el museu d’orsay.

3 As. Transformi el ferro en un aliatge molt comú. Fada. Res no és. 4 De les seves tifes alguns excursioni­stes en diuen marqueses. Fer la brotada els arbres. Na West capgira la ema.

5 Aquesta, en créixer, surt de sota terra. Oïdis, també. 6 Principi d’urticària. Aquest viu fent de macarró. Del dret pot ser deserta, però del revés mai no és aquí. 7 Enravenada. El símbol matemàtic més invocat a la Revolució Francesa. Volem el cap del general. 8 Vises sense cap ni peus. Torno a pronunciar el nom d’un whisky. Costums. 9 Nitrogen septentrio­nal. Arribo al món. Hi poso agafadors. La consonant que no surt al seu nom. 10 Víctima de sant Jordi. Un personatge de Molière va descobrir que parlava així. Expressa la seva hilaritat i es mulla els peus. 11 Casanova bioquímic. Radiada. Tallà la gespa. 12 Remaran enrere. No s’apressi gens a fer el que li hem demanat.

13 No pas après. Bateries amuntegade­s. Nou romans. 14 Botada. Se’n va a un altre país a buscar-se la vida.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain