La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Punxar-se i sentir una gran coïssor després d’entrar en contacte amb unes herbes molt urticants. Ubicada al calendari. 2 Cotxe de cavalls de caixa rectangula­r amb dos seients disposats al llarg. Estacions de servei al bell mig del desert. Sol contradir tot el que li posen al darrere. 3 Petroli a l’americana. La nasogàstri­ca fa molta angúnia. Els poetes i cantors de les festes gregues.

4 Aquesta està carregada de punyetes. Malmetem l’abric per culpa d’uns insectes voraços. 5 Ara no vibrem. Fumis sense deixar rastre. Ferir un ocellot perquè no pugui aixecar el vol. Al final, em casi. 6 Dempeus, com els estudiants de lleis. Caragols que fan bivac. Acaba com comença. 7 Percebran. Tastats. 8 Talli la roba en diagonal. Basc sense casc. Tallem l’herba. 9 Nitrogen. Ens equivoquem. Sant sense simbologia cristiana. Els dos símbols que competeixe­n al tres en ratlla. 10 Ajunten. Hostes vingueren que la porta ens tragueren. 11 Gosi perdre el cap. S’acostaven per fer una transacció. Ronco perquè em quedo sense oxigen. 12 Persona activa. Compost químic ideal per estimar a l’hora dels àpats.

13 Comença a evitar-lo. Ciutadà de la capital d’algèria. Tot el camp ho sol ser quan guanya el Barça. 14 Embarcació lleugera. Fileres de grans de les espigues.

VERTICALS 1 Al final, ho estofo. Advent laic. Insuficièn­cia respiratòr­ia, ras i curt. 2 Feres la verema, probableme­nt en la DO de Costers del Segre. Ho feia servir a l’americana. 3 Roba telegènica. Aquest és dels que pensa que la constituci­ó genètica dels humans es pot perfeccion­ar mitjançant el control de la seva reproducci­ó. Nitrogen. 4 Pit mig tapat. Faré una nitració. L’esperit que tot ho mou, segons un sistema de pensament. 5 T’atreveixis. Exposada als vents. 6 Acaba com comença. Zoo sense porta d’entrada. Alena sense respirar. Segment circular situat a la part inferior d’una de les cares d’una moneda o medalla, on es grava un tipus o una llegenda. 7 Tros de corda que es lliga al coll del bestiar per menar-lo. Així sigui. És quan bec que perdo el cap. 8 Capdavante­rs. S’instal·larà entre el brancatge. 9 Desa la segona. Companys sentimenta­ls que es podrien escriure amb X. Reietó àrab.

10 Crit de queixa. Musulmà de primera instància. Inspirat per les muses que inspiren l’antoni. Res no és. 11 Monarca rus. Diuen que són febles, però de vegades jo les noto flonges. Dec desordenar­ho tot. 12 Comença a advertir tothom. El travessa amb un punxó. Element fonamental de les màquines recol·lectores de cereals on se separa la major part del gra de la palla. 13 Aquestes alleten infants aliens. Que té lloc un cop cada sis anys. 14 Deficiènci­a en la sang caracterit­zada per una disminució en el nombre de glòbuls vermells. Mosquers.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain