La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Veritables com les oliveres. Giravoltar­ien tres-cents seixanta graus. 2 S’amanera. S’acostuma a una nova situació. 3 La part alta de la Noguera. Llet sòlida. Gènere que busca provocar la rialla. 4 Gasos inflamable­s, com el metà, que es desprenen de les mines de carbó. La mena de cava que fa patir els escrupolos­os amb la higiene. Riu italià a Polònia. 5 L’acció de cremar. S’ho miraven amb ulls evangèlics. 6 Iode. Hi posarem manetes. Doll que fa pensar en rodes de bicicleta. 7 La roba de tacte més fi té una certa relació amb les fulles de morera. Esberlava un tronc. L’acadèmia que atorga una lletra majúscula o minúscula a cadascun dels seus membres.

8 Creixeu com els arbres. Ho apunta al pentagrama. La més vibrant. 9 Ermites gens llegendàri­es. És vera i sembla el porc del món vegetal, perquè tot s’aprofita. Divideixo un terreny en petits sembrats. 10 El deixi ben tip. Petites quantitats. Ser un vip si no li dones gens d’importànci­a. 11 Botarà sense vocalitzar. Peça de terra que es pot conrear, d’extensió variable segons les contrades. Tallar els genitals a un mamífer. 12 Els més rucs de totes les cases. És que et mira amb atenció. Zulo amb l’entrada tapiada. 13 En un tres i no res. El derrotaren. Que té forma de pinya. 14 Acatés les ordres. El que fa un número que sembla inaudible.

VERTICALS

1 Te’n desprengui­s per un preu. Em trec del damunt allò que m’afeixuga. 2 Cinc magistrats elegits anyalment pels espartans per defensar els interessos del poble. Equivocats, sobretot d’osques. A les portes de Badalona. 3 Rellançada. Cautxú sense vulcanitza­r, especialme­nt emprat per a fer soles de sabata. 4 Tem haver perdut la fe. Roba fabricada a les Filipines amb les fibres de l’abacà. Al final, hi seia. 5 Amb entrants i sortints corbs. Repetit, serveix per fer befa de la reina d’anglaterra. Ros no oxigenat. 6 El de barraca et porta a Sant Boi. L’aprimo de la punta. Mitja papada. 7 El més usual dorm de cap per avall. Rel agitada. Publiquen llibres. 8 Disjunció rodona. Destria els cabells formant blens. Tocava oboè, però no ho feia bé. Ens cal per respirar. 9 La teva. Fas la feina dels rosegadors que més remuguen. Núria Puig Ulibarri. 10 Fins i tot. Indetermin­at, indefinit. 11 Gratar. Tallada ben arran. Quan neva, res no funciona. 12 Índex de preus moderats. Pal llarg i prim, especialme­nt el que es col·loca entre els bastidors de l’escenari per posar-hi els llums. Lliguen. 13 Descripció del caràcter d’un personatge. Oval. 14 Poncemer, també. Conjunt de descendent­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain