La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10977

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Donem suport i promoció. Ho doblego. 2 Barra petita de metall fos no treballat, especialme­nt d’un metall preciós. Xemeneies.

3 Faig malbé un abric amb uns insectes molt voraços. Teixit batanat. Del dret es pot menjar a la taronja i del revés remet a un sopar molt sant on no en van menjar. 4 Posar-s’ho a la boca amb una certa voluntat experiment­al. Que no s’acaba mai. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Clapa. L’arma blanca. Espera quan vocalitzi! 6 Ho elabora musicalmen­t. Abocament de recursos que pot capgirar una situació. Parella de romans. 7 Acaba com comença. Que té tot el temps del món. En un cert sentit, plau. 8 El peix del hip hop. Evident. La fusta més fina.

9 Estimat amic lul·lià. Ensinistra­ts per a la feina. En un cert sentit, negror interior que surt a l’exterior. 10 Deixar algú ben tip. Transpirat a la manera dels homes de Harrelson. Ribes gens romàntique­s. 11 Rosego les factures fraudulent­es de don Rodrigo. Pot ser nord, sud o sant. Vermell. 12 Capa, sobretot si és de pintura. Fúries capitals.

Germà que pot estar envoltat de pares en un monestir. El primer de tots.

13 Del dret mallorquin­eja i del revés, lamentable­ment, és un sentiment universal. Terra d’al·luvió més alta que l’altra que la volta. Faci créixer el foc de l’amor en una llar de parlants àrabs. 14 Dolent, dolent. Encaselles en habitatges.

VERTICALS 1 Emprenyat. Elaboraràs. Actor mut de 1999. 2 Esguard. Xopa per un cop de mar. 3 Faig servir la clepsa. Aquesta no deixa passar la llum. Quasi és gol. 4 Que té els cabells crespos. Mico al Titicaca. Símbol de victòria que ens fa pensar en Churchill. 5 Cinquanta i cinquanta, a l’entrada de Lleida. Relatiu a una membrana que forma la capa interna del sac embrionari en els mamífers, els ocells i els rèptils. Artèria principal que neix al ventricle esquerre del cor i és l’origen de tot el sistema arterial.

6 Sofre. A les portes de França. Batre les ales per fer que tot el que és a terra es vegi petit. Cua de Peugeot. 7 Al bell mig del refugi. Pregar. Pesar sense vocalitzar. 8 Xopar amb vi Müller. Oro. Mamem sense ajuntar mai els llavis.

9 Carn que es fon a la boca. Plega. Nitrogen septentrio­nal. 10 La més trencadiss­a de l’alfabet. La qualitat dels deserts. En un cert sentit, és necessari. 11 Pregar. Moab sense cap moabita. Suspensió temporal de les hostilitat­s en una guerra. 12 Graus socials, jeràrquics. Arrel. Lleures al final dels negocis. 13 Floc de cabells que pengen. Empenyori. S’acosta, baixa. 14 Faria marques a tots els arbres. Parlis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain