La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Sempre paguen pels pecadors. Anul·laven lleis obsoletes. 2 Ho faig servir sindicalme­nt. Prenc cura. En major o menor grau, aquest plantígrad és al firmament.

3 Sofre. Rams de flors enormes. Canvi sobtat de direcció en la ruta.

4 Túnica de lletrat. Matrius. És una lata fer-ho sense creu. 5 En un cert sentit, l’acull en una residència per a la tercera edat. Afecció òptica que pot requerir ulleres de vidres molt gruixuts. A les portes de Barcelona.

6 La més vàcua del pentagrama. El dit present a tots els llibres. Suco el pa amb tomàquet. 7 Vaca tibetana. Que té sis cares laterals. Xai. 8 Els donaven per morts. Veïnes de les lituanes i estonianes. 9 Vagin per les muntanyes. En un cert sentit ratllin la roba. 10 Centúria. Molt, segons com. Fan vores. 11 Desficiós per menar una vida agitada. Relatius a les muses que inspiren sant Antoni. L’àrtic, però sense vocalitzar.

12 La més vàcua del pentagrama. Més o menys lluny, en aquesta direcció. Moixons germanòfil­s. Ens cal per respirar. 13 Fa la feina de sant Martí. Antiguitat­s vitals. Parella de romans. 14 Els arbres més saludables. Defecat. Embarcacio­ns esportives.

VERTICALS 1 Combatria com un cavaller. Ennegreixo els queixals. 2 A vosaltres. Sals de l’àcid oleic. Cuc que no arriba a ser del tot vermell. 3 Miri una seu dels Jocs Olímpics d’hivern. Remeni la cua. Fumis sense deixar rastre. 4 En un tres i no res. Estació de servei al bell mig del desert. Emprenyade­s. 5 Lleure. Relatiu a l’oca. Principi nacionalis­ta. 6 Transpireu al costat de vàndals i alans. Pasta gansa. Avisa de la pèrdua d’una targeta de crèdit. 7 Llenques de terra que impedeixen que hi hagi més terres illenques. Expert en formacions rocalloses. 8 Principi administra­tiu. Fereixi un ocell perquè no pugui tornar a sortir volant. Arribada a aquest món. 9 Pèl moixí. Guanyi. Antic Testament. 10 Ens cal per respirar. Sense res que punxi. De segona mà.

11 Regal nadalenc que il·lumina. Volum que s’enquaderna amb les barbes o els plecs sense tallar. Ho faci servir. 12 Aïllat. Ocells que encara no han sortit de casa. Ens cal per respirar. 13 El pilot automàtic de la nostra existència. Acatant les ordres rebudes. Comença a il·luminar.

14 Príncep musulmà de l’índia. Em començo a esverar. Les hamaques on dormen alguns mariners.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain