La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aviat. Ajunteu. La fruita més divertida, sobretot quan és llimonera. 2 Decidís perdre el cap per aquests cossos esporífers. Criatures sense armes defensives. 3 Els Manel amb guants foscos. Maseguin la roba al safareig. Prenem mistela en una platja nudista. 4 Torradets al forn, com els canalons gratinats. Mar grega. Ens cal per respirar.

5 Res no és. L’acció de fornir aigua a les terres. Els cobreixen amb flassades. 6 Fugint del país per força. Crida com un ase. 7 Tossant, banyegant. Remena el foc perquè revifi. Pit mig tapat. 8 Sense valor. Prudent com un boy-scout. Que té branques. 9 Absència de febre. Agafador.

10 Art petit de pesca que es cala i es lleva de mar estant, mentre llegeixes textos d’artaud. Vocabulari. En un cert sentit, el videoclip més popular de Michael Jackson. 11 Robert de Niro foragita un romà. Aixequi. Venero na Dorotea. 12 Tuberculós. Cucurbitàc­ia enfiladiss­a. Quarantano­u que comencen a il·luminar-se.

13 Est. En un cert sentit, el matà a la manera del món civilitzat. Les càustiques són les més populars. Iode.

14 Crec que ja sé qui és l’assassí. Viaranys.

VERTICALS 1 Novells. Pilars adossats a un mur. 2 Blava immensitat. Sorollada dels nois del barri. Ens cal per respirar. 3 Relatiu al tercer sistema i període del paleozoic, situat entre l’ordovicià i el devonià, del qual en resten proves evidents introduïde­s als nostres rius. Caigudes d’una víscera per culpa del relaxament dels seus mitjans de fixació. 4 En Todó quan baixa de la bicicleta. Vincle. Agita el pic. 5 Projectar fantasies. Acció no oxigenada. 6 Fet servir a l’americana. Estri còncau de terrissa que serveix per a contenir alguna cosa. Pot destapat per un personatge de Picanyol. 7 Nitrogen. Ho fan servir. Són de Praga i no paguen al comptat. Ens cal per respirar.

8 Tres del visir. Mata les repeticion­s. Plantes bulboses africanes. 9 Ajuntàvem. Li clavà una ganivetada per l’esquena. Quitèria Ortiz Caballero.

10 Empresona ocells. Provoca que la gent s’adhereixi a una ideologia.

11 Fa por no poder respirar. S’enfila, s’embranca en una disquisici­ó sobre els hare krishna. Pronunciem.

12 S’omple de mates. Pentino algú a la manera d’elvis. Sol precedir totes les condicions. 13 Monarca. Enviat del Papa. Nitrogen. 14 Vers que presenta assonància. Derogués lleis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain