La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que té forma d’agulla. Relatiu a la membrana que envolta el sac embrionari dels mamífers. 2 Gaudir de la fruita dolça. Metall blanc i mal·leable que remet al CD encara que no sigui un disc. Bo. 3 Servents. Armes flexibles per domar cavalls amb l’ús de la violència. 4 Costums antics, hàbits. Festí porcí. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Fumis sense deixar rastre. Massa tumoral benigna, formada per teixit ossi normal derivat del periosti. Vital i sense vocalitzar.

Corders. Desprendre llum i energia.

7 Iode. Feia créixer la capçada més en alt que en ample. L’arbre caducifoli d’einstein. 8 Es divideix en denes. A les portes de Portugal. La roba més fina de Badalona. 9 Al nord de Birmània. Aminoàcid proteic essencial amb cadena lateral de caràcter alifàtic, derivat de l’àcid pirúvic. Moixó.

10 Ajupin. Plantes umbel·líferes. Sofre. 11 Científic teòric que treballa en models, no necessària­ment de models. Discutíem per defensar el nostre punt de vista. 12 Avisa de la pèrdua de targeta de crèdit. Cançons operístiqu­es a l’horòscop. Xiscleu com els coiots. 13 Aptitud musical. Fàbrica de filats i teixits de seda. Videoarbit­ratge kosovar. 14 El ribonuclei­c de la carn. El que fa vi. Obligacion­s imposades a complir les penes correspone­nts, encara que hagin estat perdonades.

VERTICALS 1 Redueixi la velocitat. Baf intens sobre l’ajuntament de Barcelona. 2 Errada estúpida. L’oli que provoca ganyotes. El metall més noble dels Jocs Olímpics. 3 Palmereta. Relativa a l’icor. Nitrogen. 4 Coloracion­s blavoses de la pell i de les mucoses deguda a la concentrac­ió d’hemoglobin­a amb insuficièn­cia d’oxigen. Descàrregu­es d’armes de foc. 5 Àcids de poagrosos. Males idees en el sentit més delictiu del terme. 6 A les portes de Lleida. S’instal·laren en el seu lloc. Al capdamunt de tots els edificis. 7 Principi actiu. Treballeu de criat. Els més rucs de totes les cases. 8 Quan és penat dorm capgirat. Prega i labora. L’adverbi més onerós. La nota més vàcua. 9 Obra de teatre. El bípede ovípar que desperta més simpaties entre tots els que viuen al fred. 10 Oculta entre les pàgines de Rayuela. Marcir-se cilíndrica­ment a les envistes de Nadal. 11 Gramínia millor que el metall. Que s’infereix. Est. 12 La consonant de l’enèsim torn. La cambra més íntima de cada casa. Jungla que és comarca. 13 Vises sense cap ni peus. Entortolli­ga cabelleres. Conducte orgànic que mena a la carn de vedella anglesa. 14 Rere el cap fa ajuntament. Vas a parar. Els predecesso­rs prehistòri­cs dels braus.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain