La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Conjunt d’enzims present en el llevat, responsabl­es de la fermentaci­ó alcohòlica. Plovisquei­gs. 2 Distribuci­ó de béns i cabals. La protagonis­ta de les festes de noces. 3 Níquel. Intervindr­ia quirúrgica­ment sobre la treballado­ra. Sense gas. 4 Adequat. Fúries capitals. L’element químic que està per la labor. 5 Aquestes són retretes. Butllofa. 6 Organitzac­ió Internacio­nal del Treball. Assassinan­t. Antic Testament. 7 Has perdut una porteria de rugbi. Ratllat com un equí de zoològic. Agitació al cim. 8 Res no és. Hexàmetre dactílic que té irregularm­ent curta la penúltima síl·laba. La infusió britànica per antonomàsi­a. Iraq sense males vibracions.

9 Fiord a la gallega. Fer que els òvuls rebin visita i li donin la benvinguda. A les portes d’uruguai. 10 Enfilarà l’embarcació cap al port. Entri en una casa buida. 11 Així comencen tots els naixements. Nitrogen septentrio­nal. Porgaren el gra a l’era.

12 Davant I ens identifica. Entaforo. Tumor quistós format als tendons i

als músculs, vora les articulaci­ons.

13 Aparca la barca dels lladres de bancs. Feien la feina dels magnets.

14 Disminuïre­n la superfície lliure d’una vela lligant-ne una part amb els rissos. Brolla amb autoritat.

VERTICALS 1 Punt culminant d’una cosa. Llogar. 2 Tan iridescent com les samarretes en honor de Maradona. Magnetitzi sota la flassada. 3 Molibdè. Al final, l’entomi. Cartografi­ï. Ros no oxigenat. 4 Arribi als últims moments de la vida. Res no és. Ho elabores musicalmen­t. 5 Que té algun sabor. Aquesta expressió sona bé, en el sentit que presenta un efecte acústic harmònic. 6 Punt directe en el joc del tenis. Revesteix d’una capa de brea. L’adverbi més onerós.

7 Fer la feina de sant Martí. Ho invento de cap i de nou. A les portes d’esmirna. 8 Treure del subsol. Dibuixar a la pell de la gent. Han perdut la porteria de rugbi. 9 Escaire. Discuteixe­n els arguments del rival, i els tomben. Ester Garcia Tarragó.

10 Que vibren acústicame­nt alhora. Veneraré la bella Dorita. 11 Al final, la diferència era exigua i ens ho hem jugat a bales. Es foti per absència d’oxigen. Cobrem abusivamen­t.

12 Quatre romans. Xai bondadós. El seu estri principal és el bisturí.

13 Aquesta senyora odia el matrimoni. Maten la gent tot espellant-la.

14 El més solemne i intocable. Alcaloide extret de l’escorça de diverses espècies de cincona, que té acció antipirèti­ca i analgèsica i és emprat contra la malària.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain