La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Es neularà com una planta quan passa molt de temps sense veure el sol. Beduïns presents a la lletra de l’himne d’andorra.

2 Tres d’humans. Torna a glaçar. Fura decapitada. 3 Els dits que més compten a la Borsa. Terres pròximes a un riu. 4 Pronuncies una cosa. Aculli a la falda un disc que et llancen amb una òpera rock dels The Who. Protesta laboral. 5 Enviat papal. Part de l’intestí gros que s’estén des del cec fins al recte. 6 Vibració audible. Xai degollat. Jugada de protecció del rei d’escacs que el jugador sempre porta a la faixa. Tribunal Constituci­onal.

7 Associació de diables pantagruèl­ics. Tren d’abast mitjà. Sofre. 8 El posi content veure un conegut entrenador italià de futbol. Xerra amb la Carla. 9 As. Filferro. Li fa un homenatge. Bola escapçada. 10 Buit com la capital d’ Azerbaidja­n. Apareix a la vella usança. Còpia idèntica que capgira el copet que engega l’acció als rodatges.

11 La fosca. Rosegar els ossos de les costelles. En un tres i no res. 12 La lletra grega que els romans porten al cap tothora. Unitat d’intensitat de corrent elèctric del sistema internacio­nal. Talleu la gespa. 13 Arnes sense cap ni peus. Oi que fa perbocar. La consonant que designa un nombre indetermin­at. 14 Peus compostos de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. Assenyalar amb el dit.

VERTICALS 1 Manca d’al·licients per a la vida. Perorà fins a l’extrem de cansar tota la concurrènc­ia. 2 Aquesta tot ho comprèn. Paga per la de la millor qualitat. 3 Empenyé a algú a practicar l’hinduisme. Pot ser fotogràfic­a, solar o de gel. Tem haver perdut la fe. 4 La més vibrant de l’alfabet. Consonant d’embriac. Cuc que trepitgen els tancs. A les portes de Barcelona.

5 Marx decapitat. El camí de Jesús Moncada. Membrana que forma la capa interna del sac embrionari en els mamífers, els ocells i els rèptils. 6 Roman. Terra gens fèrtil. Pagament. 7 Símbol de plata. Ventili les estances. Descendeix­en ràpidament quan arriba la temporada de rebaixes.

8 Mamífer carnívor dels mustèlids. Navalles. 9 S’associï amb els d’allí. Molls amb nom de Flor. Dea decapitada. 10 Laboratori americà. Intent fallit. Faig fora la banda sonora.

11 As. Recordar amb la boca oberta. Caixa que no surt. El primer de tots. 12 Del camp. Alabaries això o allò. 13 Estrop folrat d’una embarcació de vela llatina que sosté l’antena al capdavall de l’enflonc. Company de salsa de Loli. La part baixa de l’antena.

14 Salobres. Fer la feina de l’actor, posar-se en la pell d’algú altre.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain