La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El color dels pensaments, si ens atenim a la matèria cerebral on es couen. Xerreu menorquí. Principi d’urticària a Caldea. 2 Casanova bioquímic a Rio. De la matriu menys matemàtica. Fa ferum sempre, llevat del dia 28 de desembre. 3 Sortejarà un viatge al Rif. Símbols cristians de cap a cap de Catalunya. A les portes de Badalona. 4 Acaba com comença. Lloc geomètric dels centres de curvatura d’una corba. Escandinau de primera instància. 5 Palíndrom dels desperfect­es. Oleoresine­s aromàtique­s que s’extreuen dels copaiers sud-americans per fer vernissos i paper fotogràfic. 6 Sumem consonants. Posar dos documents l’un al costat de l’altre, per comprovar-ne les diferèncie­s. Lira sense segones. 7 Conjunt dels organismes que habiten sobre fons marins, fixos, colgats en el substrat. Ho oferirem de franc. 8 Hi digui la seva. Embruixada. Al capdamunt de l’edifici. 9 Soga amb els extrems retallats. Fatiga. Natural de l’antiga Efes. 10 Trec el nas pel forat del pany. Rere el cap fa ajuntament. A les portes de Florència. 11 El primer de tots. Intercanvi­ï les posicions de dos

Núm 11036 elements d’una sèrie. Me’l doblego, tot baixant del Rolls. 12 Indivídua d’un grup religiós sorgit de l’ismaïlisme. Fècules de fàcil digestió. Sol contradir el que li posen al darrere. 13 El cos de la lleona inverteix en el primer almirall. Combinació de clor amb un element químic altre que l’oxigen o el fluor. Respiració afrancesad­a. 14 Conjunts de sitges. Formem un monticle al peu de la planta.

VERTICALS 1 Tombats. Aquestes han tingut la capacitat de fer-ho. 2 Dolent, sobretot entre valencians. Que genera dubtes sobre el seu veritable significat. Rei francès fins que el sistema monàrquic es corroí al país veí. 3 Iode. Lligueu la fera ferotge. Anotació sempre disponible. 4 Transpirav­a. Nècies, també. L’ham de l’alfabet. 5 Corregut per l’hipòdrom a mig gas. Roba la barca aparcada. 6 Que ha succeït i és documentab­le. El gnom que segueix el nom. Elm escapçat. 7 Armadura verda. Edictes del tsar. Costums. 8 A l’antiga Roma, el qui portava el feix com a insígnia del seu ofici, que era principalm­ent d’atendre els magistrats quan apareixien en públic. Vantar-se. 9 A les portes de Líbia. Tallada al zero. El líquid element per antonomàsi­a. 10 Elevar la posició antitecnol­ògica als camps de futbol. Serveixen per anar fent solcs a la terra. Mur desendreça­t. 11 Xiscli com un boig en un míting d’en Lula. Coberts sostinguts per pals o per pilars. Ens cal per respirar. 12 Que es pot fer servir. Eludir les declaracio­ns. L’antic Testament. 13 Queixa d’alleujamen­t. Acceptat per l’autoritat. El país iberoameri­cà més picant. 14 Guineu. Escampem les notícies.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain