La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Els de taula són ideals per a passar les tardes de Nadal i Sant Esteve. Torna a admetre públic. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 2 A vosaltres. Els ocells aquàtics que més mania tenen a les taronges. Umbel·líferes de flaire forta. Bategués amb força. Peix de la família dels aterínids, molt semblant al joell, però amb el cap i els ulls relativame­nt més petits. El primer de tots. Arrencares els minerals d’un jaciment. Estri a la feina. Predecesso­ra peninsular. L’element dels segons. Centúria. Acostuma a ser l’astre rei. Petit element. Presonera.

Part de la vora d’un plafó de fusta en què s’ha disminuït el gruix. Els poetes i rapsodes a l’antiga Grècia.

Ho embelleixo. Corbata de panys llargs i amples usada per homes i dones per a abrigar-se el coll. Tribunal Constituci­onal. Ho elabora musicalmen­t. Ajuntarà. Tancava.

Dissipar. Musulmans. Nitrogen. S’ho empescaren de cor. Harmonitza­t, encara que sigui sisplau per força. El símbol matemàtic més revolucion­ari, segons els francesos. Exerceix un càrrec temporalme­nt per suplir l’absència del titular. Res no és. 13 Ser l’hereu quan no té ni cap ni peus. Èster de l’àcid làctic. Hume quan perdia el cap. 14 Persignada. Que fa molts raïms.

VERTICALS 1 Et relacionis amb la resta d’humans d’una manera tan intensa com ancestral. Deies el nom del porc.

2 Sòl agitat d’oslo. El cognom que associem al mal, malgrat la màgia. Grèvol no desitjat. 3 Centúria. Endolceixe­n les situacions. Existeixen.

4 Home lúbric i morbosamen­t luxuriós. Ramada de bous. La grega de l’alfabet. 5 Comportame­nt infantiloi­de que alguns associaran a la Barbie. Herba que no agrada ni a ell.

6 Prega. Sortirà per València. Principi administra­tiu. 7 És quan bec que perdo el cap. Cantar com la cigala. Banyega amb les butxaques carregades de doblers. 8 Dipòsit d’ossos humans. Queixa de psiquiatre. 9 La consonant que no fa cap mal. Ensurt de qui va amb l’ai al cor. Subornar a còpia de pa amb tomàquet. 10 El palíndrom més estrany. Conjunts d’actors que comparteix­en funció. La lletra grega més explosiva. 11 Engega. Segar d’ací d’allà. Iode. 12 Ala del parell anterior dels coleòpters, dura i coriàcia, que serveix solament per a protegir l’ala del parell posterior. Oïdi. 13 Acull els nous clients i capgira la higiene. Tingui una profunda necessitat d’estar amb algú. Molibdè. 14 Pal de paller de les melodies reivindica­tives. Capes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain