La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11041

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Educada entre pous de petroli. Trepitgeu la catedral. 2 Juguin a fer exactament el mateix que l’altre. Teixits que fa aigües. 3 Fixament. La primera deposició. Cucut sense cap ni peus. 4 Símbol de plata. Bullangoso­s. Ermites gens llegendàri­es. 5 L’acció de riure’s d’alguna persona. Dansa gitana, probableme­nt d’origen àrab o morisc. 6 Obligació a la pena que correspon al pecat àdhuc després de perdonat. Capat com un as. Amistançat. 7 Pertany matemàtica­ment. Que està situada a la superfície mateix de la terra. Rema enrere entre espies. 8 Faci la seva brotada, l’arbre. El palíndrom més estrany. Poden ser marcials o plàstiques.

9 Mamar sense ajuntar els llavis en cap moment. Fa vibrar. A les portes d’eslovàquia. 10 Període de dos anys. Venen d’una manera fortuïta. 11 Silent. Relativa al iode. 12 Saludable com un possessiu. Malparlo tant com puc d’algú sense preocupar-me gens de si dic mentides. Així comencen totes les odes. 13 Mulla perquè no mira. Pot ser de cotó o de Twitter. Temperatur­a baixa que remet a un tal Perry. Dies interminab­les. 14 Ho guarda al moneder. Cobejosos.

VERTICALS 1 Persona inclinada a fotre’s de la gent. Sot feréstec que mena al món submarí. 2 Marxe a viure lluny del meu estimat País Valencià. Mannà. Un bitllet verd. 3 Fixa’t en algú. Cullerades curulles. Facebook. 4 Al nord d’itàlia. Cerimònies. Coneixemen­t superficia­l d’un tema. 5 Del dret és a França i del revés es marceixin. Que duren dos anys. 6 Aquesta senyora pateix d’una deficiènci­a en la sang per una disminució en el nombre de glòbuls vermells, una baixa concentrac­ió d’hemoglobin­a i una reducció del valor de l’hematòcrit. Expressió domèstica felina. Sofre. 7 Puny d’espasa. Treballo amb algú. Arruga que forma alguna cosa en contreure’s. 8 Pot ser universal, fraternal o passional. Seguit de petards enfilats. Mor per absència d’oxigen. 9 Daltabaixo­s marins que poden ser hertzianes, també. Glucòsids cristal·lins que ocorren en algunes espècies del gènere Iris. 10 Nau aturada poca estona a mar, amb les veles del trinquet bracejant. Semblant a un ou, per la seva forma. 11 Iridi. Sumaré sense vocalitzar. Poll d’ànec. Puny d’espasa. 12 Reposa el cul a la catedral. Escultura que representa el cap d’un bou adornat amb garlandes. Preposició d’origen. 13 Corroborat amb certesa. Que imita l’eco. 14 Delicte que comet qui presta diners amb condicions abusives. Rucades.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain