La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Us submergiu en la vida onírica dels que fan faltes d’ortografia. Percepció de les olors pel sentit de l’olfacte. 2 Al bell mig del cel. Foll. El sant el buscaren molt els antics, tal com ho recullen les aventures del professor Indiana Jones. Res no és. 3 Gladiador armat amb una xarxa i un trident. L’afina de la punta i descobreix que és una pedra de molí. 4 Aquesta carn no és pas de gos. Cabelleres de cavall. L’àcid que acaba en gota. 5 Ho deduí, ni que només fos per reducció. Mortals. Qui és el que no és el número u? 6 Afeblit per una malaltia que fa pensar en el nazisme. Ucraïnès. Evacuo el paradís. 7 Institut Nacional de Bioestadís­tica. El vences, sobretot si jugàveu al beisbol. Glaça.

8 Noi que va perdut pels carrers. Poso els pèls de punta. El fòsfor que presideix Portugal. 9 Camí ral molt desordenat. Persones contra les quals es cometen accions damnoses. Us restem les sumes. 10 Ho embelliran com estudiants de la promoció. Llotós, fangós. 11 Fòsfor. El ruc més higiènic, malgrat la seva joventut. Musulmans

de primera instància. 12 La teva. Cossos celestes que van orbitant. Esculli.

13 Mitja catifa. Esgavello. El cos de l’olga. 14 Guaites, tot fixant la mirada. Segona vèrtebra del coll. Ho faig servir de manera sindical.

VERTICALS 1 Caminin per les muntanyes. Millor, impossible. 2 El primer de tots. Fer empitjorar una ferida o una part del cos malmesa. Proper ideològica­ment al més polit. 3 Així comencen tots els micròfons que acaben en poder de l’enemic. Influoresc­ència botànica. Art laic. 4 Posa en funcioname­nt un procés. La clau de volta de la barbacoa. Est. 5 Fer-ho servir a l’americana. Tebi, però sense segones. Pregues. 6 Designació genèrica dels grups que resulten de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic. Estàtues humanes que sostenen una cornisa, tal vegada al mig de l’oceà.

7 Disjunció respiratòr­ia. Quiet patològic. Fa perdre l’energia i el vigor. 8 El cos de l’olga. Umbel·líferes. La fusta de qui fam pateix. 9 Llevat mesclat amb la farina abans de pastar. Arrel, també. Soni sense oxigen. 10 Mames sense ajuntar mai els llavis. Promulga lleis. Dues consonants homòfones.

11 Xato com l’albert, el pare de La pesta. Beç escuat. Al final, me n’afarto.

12 L’element químic que fa segura l’aigua de les piscines. Pegar cops al cap, en presència d’un caragol. El primer de tots. 13 Iode. Fa sucs de fruita. Els telèfons més relacionat­s amb les escultures volàtils que pengem als bressols dels nadons. 14 Pregària. M’infligeixo una agressió controlada per demostrar-me que no estic somiat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain