La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Corda amb què es lliguen els rems dins una embarcació. Planta de les urticàcies des de l’any de la picor. 2 Mamem sense ajuntar els llavis. L’absència d’un espai es radicalitz­a en el buit. Els seus peus ens permeten desplaçar-nos per l’aigua amb rapidesa. 3 L’imperi romà vist com una societat anònima. Aquesta recorre les ratlles escrites amb els ulls, la ment i el cor. 4 La FIBA quan perd el consens internacio­nal. Garantir econòmicam­ent. Rimeu per no re. 5 Ornament que penja als lòbuls de les orelles. Manera de fer.

6 Que té els nervis prominents. Iaio escapçat. És quan neva que res no funciona. 7 Creu que obre un temps mort. Xai degollat. Àpat d’amics. La preposició que desmenteix tot el que li posen al darrere. 8 Parella de nazis. La nota musical més vàcua. Adequades com les condicions que calen perquè passin algunes coses.

9 Proveeix de pa. Hostes vingueren que la muda ens tragueren. En un tres i no res. 10 Portem. Serveix per a tenyir. Líquid transpirab­le. 11 Enravenat

i obert. Decoració d’una superfície feta incrustant-hi tessel·les de diferents colors, que representa una escena o una ornamentac­ió. Ren entortolli­gat. 12 Ciutadà que camina. Propàgul produït per molts líquens embolicat per hifes de fongs.

13 Cobreixo de calitja. Got. 14 Roba de segona mà, o de segon cos. Adherim.

VERTICALS 1 Brètols. Teniu deutes. 2 Torna a posar en marxa un negoci que havia estat tancat. Buscadors d’aigua. 3 Al bell mig del cel. Mascle de l’ovella. Estoig de cuir per portar cigars. 4 El final de l’apnea. Conjunt de gallinàcie­s i altres animals de volateria. Nadó que pateix apnees.

5 Col·loca un sobre segellat dins de la bossa. Preposició cortesa. Dolenta. 6 Rentada, també. El deixà ben esbalaït. 7 A les portes de Llagostera. Proverbi. Llenca de terra que separa penínsules de continents.

8 Pot ser de grills o de verdura. Copsa la condició femenina. Cal pitjar-lo per engegar la tele. 9 Vasta immensitat blava. T’hi juguis alguna cosa. El punt de màxim plaer sexual. 10 Res no és. Aquest té fe, tot i que no en doni. Cofurna. 11 Palíndrom que espanta criatures per fer-les jugar. Vibració audible. Institut d’educació secundària. Cérvol nadalenc. 12 Inaudit com un esquimal. Separa.

13 Fas com les bones llavors que se’n surten i arriben a transforma­rse en arbres. Jerarquia. 14 Aquests tenen la tija tan curta que sembla inexistent. Vomitàvem.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain