La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esmussat, mancat de tall. Queixar-se a crits. Mot anaeròbic. 2 Ens cal per respirar. Ho dissolem. Esclatar a can Pere. 3 Barres petites de metall preciós fos no treballat. Voli d’un costat a l’altre, en eixams. 4 Tota sense oxigen. Turc. Estableix la quantitat d’un medicament que cal administra­r. 5 Vagaregem pels camins tot equivocant-nos. Els planetes i les estrelles. Res no és.

6 Ribes gens romàntique­s. Costums. Graciosa i ventilada. 7 Lleures en plens negocis. El que l’és provoca riallades a dojo. Ho elaborés segons una tradició marroquina. 8 Escaire. L’apunti a la llista de ciutadans. Pot ser del talió o de l’avortament. 9 Lligarà en pilota picada. Senyals que suren als ports. 10 Gall tot escuat. Tornar a segar. Conill. 11 El matem sense ajuntar els llavis en cap moment. Branqueu. La lletra grega més cantaire. 12 Se’n mofi amb una trufa a la mà. Relatius a l’os, Os, Os. La més vibrant de l’alfabet. 13 Tal com queda un poble després d’una ràtzia enemiga. Que el posseïm. 14 L’arma blanca més kantiana. Els de grandesa ens infatuen. En un cert sentit, ho fa servir.

VERTICALS 1 Espiral de vent. Lloar. 2 Zero oxigenat. Quasi és cítric, però té Y. El conjunt d’elements vius que no han sortit de la mà de l’home.

3 Empescar-s’ho. Siau, encaputxat­s. Vagarejo pels camins més equivocats que trobo. 4 Així comencen totes les composicio­ns per a xilòfon i números romans. Basc. Del dret era divinitat i del revés moneda. 5 En tenen tots els quadrúpede­s, però potser els més saborosos són els de porc. Porguis el gra a l’era. 6 Representa­ció del pit en amunt que té un aire robust. Embellida sense passar pel forn. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 7 Ribes gens romàntique­s. Estacions de servei al bell mig dels deserts. Formi una pila de terra als peus del seu tronc. 8 Plantes exòtiques que semblen dedicades a les mares anglosaxon­es. Perceptibl­es per l’oïda. A l’entrada de Reus.

9 Mulla perquè no mira. Rosegat com un rosegador de claveguera. Deixeble. 10 Principi apolític de tots sels apotegmes. Expressió sorollosa de la hilaritat. Irós però sense males vibracions. 11 Persona que paga un lloguer, encara que no sigui informàtic. Poètics. 12 Seguidores d’una doctrina filosofico-religiosa de caràcter esotèric. Cap que evita que un puntal de càrrega es desplaci lateralmen­t. 13 Prestidigi­tadors amb tendències monàrquiqu­es. Butaca. Ros no oxigenat. 14 Escolliràs. Transpirar­eu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain