La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Jugador de bàsquet que treballa de guardaespa­tlles. Perfumeu. 2 L’arbre més esmentat pels matemàtics. Anheli. Raig sobre la nina. 3 Repeteix que és a la llitera. Fer minvar. El primer de tots és un as. 4 A les portes de Querétaro. Vara fusta del jou que també es coneix amb el bell nom de camella. La via d’introducci­ó de les proves PCR del coronaviru­s. 5 Matriu gens matemàtica. Beceroles. El cos de l’abella.

6 Al bell mig de la terra. Ho demana sense acceptar un no per resposta. Així comença l’art rupestre. 7 Li tallarà les gònades. Seitó adobat amb sal que ha esdevingut un símbol d’aglomeraci­ons. 8 Es corcarà la fusta del mànec de l’escopeta de fira. Camí entortolli­gat. 9 Conseller reial. Cua per fer barbacoa. L’adverbi més contradict­ori. 10 Indici d’escocès a la vista. Avioneta. Principi de tolerància. 11 A les portes de Bordeus. Pot ser de patates o a la francesa. Els metalls més nobles. Al bell mig del cel. 12 Portava. Introduiré els ficus que ja volia portar. L’arbre dels

practicant­s del ioga. 13 Del dret fa un equip de bàsquet gallec i del revés rumia kantianame­nt. Idea de divinitat. Afartin. 14 T’amorries. Extingiré el foc.

VERTICALS 1 Llegendàri­es com les aventures de Tirant lo Blanc. Parella. 2 Comença a situar-se. Arma de foc que fa festa. Unió d’amics extenuats. 3 Centúria. Que no té principi ni fi. Trets que fan pensar en les bèsties de càrrega. 4 Aquest es dedica a fer bots de vi, igual com el boter fa botes. S’associarà amb el rei Lear. En un tres i no res. 5 Que resisteix la prova de la pessigada sense esvanirse. Us poseu de punta, com els pèls de l’esparverat. Preposició d’origen.

6 La línia del temps en el teu perfil de Twitter. Fer anar avall. Sorteges o sortejos. 7 Que viu en presència de l’oxigen. Endreça algú amorosamen­t. 8 El fa passar a la cua. Que no deixa passar la llum. Acaba com comença. 9 En un cert sentit, una jornada ben invertida. Relatiu a la llista de la ciutadania. Apa, quin desordre!

10 La més vibrant de l’alfabet. Ajunti. El nostre vas sanguini més important. 11 Sent una profunda aversió. Al bell mig d’aquests daixonses. El bolet monàrquic. 12 El cosí de la foca que mai no acaba malalt els seus dies. Xifres que denoten una manca de plenitud preocupant. Si no camina, fa caminar. 13 Ara fem l’article. Em llanço sobre ell amb totes les forces. Sentir. 14 Xiscleu com coiots. Que se celebra públicamen­t amb una gran pompa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain