La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11068

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Boví que habita al país on les vaques són sagrades. Que té la propietat de cremar. Cues de dards. 2 Tem haver perdut la fe cristiana. Línia que uneix ciutats de manera molt veloç. Venera la bella Dorita. 3 Esposos. Aquest té una gana que no s’hi veu. 4 Iode. Carruatge públic destinat a portar un nombre relativame­nt gran de passatgers. El ministre de sanitat del coronaviru­s.

5 Poble antic relacionat amb les sisenes lletres de l’alfabet. Relativa a l’os. Res no és. 6 Urna desfonada.

Tancades. Del que s’agita. 7 Ben rebudes i tractades. Resina que s’obté d’una lleguminos­a africana. 8 Edicte del tsar. Falçó, podadora de fulla que té forma de falç petita. A l’entrada de l’oasi hi trobareu la pell mudada d’una boa. 9 Raresa d’ateu. Carrincló. Crits amb què perseguim algú. 10 Romandré. Perjudicis, també. 11 Mulla perquè no mira. Disminuïts com la superfície lliure d’una vela quan la lliguen. Planta labiada que tragina la formiga. 12 Començamen­t monovocàli­c. Tornada a esquilar. A les portes de Dinamarca.

13 Carme Estalella Vacarisses. Ens instal·larem entre el brancatge, com els ocellets. Començarà a lluir com un lluç sense cua. 14 Enfonsem. Septicèmia.

VERTICALS 1 Us en lamentàveu discretame­nt. Aquesta pateix una concentrac­ió d’urea a la sang. 2 El palíndrom de qui estima. Ensulsiada. En un cert sentit, intensific­a la qualitat del que li posen al darrere. 3 El primer de tots. Ho socarrima amb un ferro al roig. Trifurcaci­ó d’un camí.

4 Ens els mengem per cap d’any. Soc adequat. Sofre. 5 Racials. Relatius als ossos que mengen mel i espanten turistes. 6 Lleig i pelut. Malalties que van provocar la creació de llatzerets. Al bell mig dels dies.

7 Sol precedir totes les condicions. Que pateixen de pústules. Filferro.

8 Profession­als del joc en el sentit més lucratiu del terme. Que té dues ales. 9 Ens cal per respirar. Ho deixa ben eixut. Caigut pla al terra. 10 Toia. Aïllar. Home decapitat. 11 S’ho empesquin del no-res. Dia humit per antonomàsi­a. Fòsfor.

12 Tot el que cap en una olla grossa. Camperols. 13 La roba del mandril. Fanguet clar. El pronom feble més orientalit­zant. 14 Faré el primer cop a la pista central de Wimbledon. Parroquian­a habitual.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain