La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Gasos nobles que, repetits, serveixen per fer mofa. Aquests pengen o en tenen de penjades. 2 Ho és un comentari quan fa lloança. Evita el fregament per avançar amb patins. 3 Començava a rebre, però no passava re. Vomita. Segment circular situat a la part inferior d’una de les cares d’una medalla, on es grava una llegenda.

4 Mula filla d’egua. Xiqueta. Han perdut la porteria de rugbi. 5 La infusió tranquil·litzadora de la postil·la. Relativa a la manca congènita de la mandíbula. 6 Iode. Agiten vivament l’ànim. Que té un sabor picant, com el del vinagre. 7 Pot ser civil o de dret canònic. Manca de dolences. Em cordaré vocalitzan­t.

8 Ètnies. Reposaven. Sofre. 9 Campió. Palmereta. Educar o fer créixer.

10 Individu d’un antic poble germànic. Porten la proa de la nau cap a sobrevent. És quan bec que perdo el cap. 11 Universita­t Jove de Navarra. Marceixo. Espectre repugnant.

12 Fa efectiu un deute. Drecera. Tres de l’ametller. 13 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Llengua de terra que uneix dos continents. Aplegava. 14 Les flors de Sant Jordi. Ens mostrem avorrits i mancats de gràcia.

VERTICALS 1 Transgress­or en relació a una ortodòxia. Donar cops a algú.

2 Escollí. Navega d’una manera determinad­a. Ens cal per respirar.

3 Aquesta té forma de lòbul. Consagrés. 4 Principi d’ignorància. Fet contrari a la llei. El més ruc de la base. 5 Firmat per un expert en el llenguatge dels sord-muts. Ressons. Els esperats finals dels combats.

6 Ho sentia. Ensordeix en parella. Amè, però desordenat. 7 Assot a la vocalista perquè no n’exerceix. L’adverbi més immediat. Senyors feudals molt importants en la història de Barcelona. 8 El primer de tots. Persones de molt bon cor. Ora entortolli­gat al temple. Ens cal per respirar. 9 Societat limitada. Ennuegades. Ho oloren sense vocalitzar.

10 Joc del bingo a la catalana. Tires estretes, especialme­nt les que es fan al cap d’una peça de roba. 11 Perd vigor. Estri. Les més europees de les dues. 12 Mosses que no fan cap mos. Signe que representa una realitat, amb què té una relació de semblança. Clos disposat per a tenir-hi un combat. 13 Aquesta és d’un color que passa molt desaperceb­ut. Ho tornà a clissar. 14 Supurades com totes les ferides obertes. Eufemisme per carall.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain