La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11103

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Marcides a les envistes de Nadal. Aixeca. 2 Iode. Substàncie­s blanques que deriven del salol, usades com a antineuràl­gic i antisèptic intestinal. Xic palindròmi­c. 3 Als seients del darrere d’un Subaru. Coberts per la base amb materials adequats. El pronom feble més orientalit­zant. 4 Que floreix a la primavera. Cesura d’equació. Mulla perquè no mira. 5 L’instrument neronià per antonomàsi­a. Entortolli­guem l’ase. Generació militar. 6 El qui componia poesies i les cantava en les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. Pansida i malenconio­sa. 7 Centúria. Boti des del trampolí. Difuminar. 8 Rap decapitat. El francès que busca xicota a les pastisseri­es. Del dret és la pàtria de la insularita­t i del revés la situa en aquell lloc. 9 Que ha estat marcat per esdevenime­nts tràgics. Avís per a pagafantes: aquest no fa amb una Fanta. Marcit. 10 Quan es queda vidu perd el cap. Aïllats. Els esperats finals dels combats. 11 Es corcava en tot el que valia. Dues que cinquanteg­en. Les begudes dels pirates.

12 Ser-ho és l’aspiració dels ambiciosos. Conversa. Símbol d’èxit.

13 Escaire. El peleu a Occident. Exercí de dictador contra el seu poble. 14 Flotada. Ruixes amb napalm.

VERTICALS 1 S’instal·lava entre el brancatge. Aquests s’alimenten de carn humana. 2 Est. Així acaba la plorera. El trepitja el guitarrist­a de rock i el conductor. El primer de tots. 3 Prens a l’assalt un lloc eminent que, en principi, no era pas teu. Esplendor d’un cos lluminós.

4 Sempre sona per damunt del sol. La planta festiva que figura a tots els cançoners. Palmereta. 5 Formentera ho és. Relativa al lloc de pau i felicitat que a París dona nom a uns camps. Disc compacte. 6 Rajos d’aigua que netegen nines. Grups sense exclusions. Jornada de treball. 7 Comença a semblar que serà efímer. Estimin. Olivera a la seu del Banc Sabadell. 8 L’instal·leu al lloc que li pertoca. Que ultrapassa un límit. Gros i bru. 9 Onagres o res. S’amorria, com el bestiar. Perd el cap quan el lloa. 10 Toixos. Rectes, no invertits, en botànica. 11 Escaire. Mostri una apetència secretant líquids. Dolent familiar digne de rondalla mallorquin­a. 12 En Ben ha perdut el cap. Buits que impedeixen trobar una solució jurídicame­nt clara. El mes del partit. 13 Malvat com el Nen de molts westerns. Xiquets. El gran Mèxic. 14 Encoratja. Aplecs florals. Caragol.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain