La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11168

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Encenc els ànims dels piròmans. Rapidesa que precedeix el pum en una barraca de fira.

2 Infusió per al temps mort en el joc del bàsquet. Trencant els ossos. Pot ser de colza o de gira-sol. 3 La sortida profession­al que tothom busca. Fan amb un material adequat el sòl d’un receptacle. Boa decapitada.

4 Rebre sense música. Maldestre amb un Macintosh. Mal educats a ca l’herbolari. 5 Iode. Orella d’anglès. Aquest es dedica a la pirotècnia pedestre més tradiciona­l a les nostres terres. Mulla perquè no mira. 6 Estat de sopor produït per una substància adormidora. Fa passar pel colador.

7 Làmina verda que constituei­x la part principal de la fulla. Protector solar que llueixen tots els jugadors de beisbol. 8 Aquesta factura no és pas d’olot. Gènere de mol·luscs d’aigua dolça que viuen fixats a les roques. L’anaconda capgira el confinat. 9 Fosc. Ajudar a la verdiana manera. L’aliatge de Cerdanyola.

10 Gall tot escuat. Companys tendres de l’oli. Tripulació. Vibració

audible. 11 Veure un pantocràto­r de lluny. Tres d’en Dylan. A les portes de Mallorca. 12 Còpula. Bombeta a la caverna platònica. En un cert sentit, obra els cantells de les posts amb un boet per encaixar-los.

13 Desplaçat per l’aigua. Comparació flagrant. 14 Amuntega. Poden ser de ball o de vall.

VERTICALS 1 Repeteixin. Cambra d’escalfar les cales per als aplacats que fan els ebenistes a sota de la qual hi ha la llar de foc. 2 Lligam. Lloat com un ocell que s’espolsa. Crit d’alerta. 3 Fluor. La península del millor pernil. Auxiliï. 4 Liciti sense tenir en compte el triumvirat. Associació de ciutats mediterràn­ies. Relatiu a la cua. 5 Armadura verda. Localitza. Animal que encara mama.

6 Quan és d’alger esdevé xíndria. Cabàs d’espart. Nitrogen. 7 Esborri del disc dur. Distreu d’amagatotis uns quants discos d’en Sisa. Gos que nega. 8 D’aquesta manera. El Covid perd el seu prefix cooperatiu. Foix l’acordà amb la Follia. 9 Pinti sense romans presents. Esmolar les eines de les cosidores. Teatre Nacional de Portugal. 10 Metalls dels lantànids. Rodet petit usat en la filatura de certs articles. 11 Mulla perquè no mira. Aquestes tendeixen a zero. Foscos de pell. 12 Un riu italià a Polònia. Separo cinc-cents romans. El fa caure al monestir. 13 Sèver. Estranyame­nt poc denses. Mes agitat. 14 Abans de l’era bacteriana, li carregaven les culpes de totes les epidèmies. Gairebé ho jures, però al final deixes la Bíblia a banda.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain