La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lluitada amb molt d’esforç tot pensant en el mite de Breogan. En una òrbita, el punt més distant i el menys distant del centre d’atracció. 2 Pentinat a la manera d’elvis. Principi clau en les medecines. Nom que ens identifica a les aplicacion­s de la xarxa. 3 Res no és. Teníem una certa identitat. Torna a publicar-lo al diccionari. 4 No aprèn re de re. Relacionat amb els nusos que mai no vam desembulla­r del franquisme. Dirigit. 5 La infusió de les cinc. Posa de costat dos textos per mirar d’establir-ne les diferèncie­s. Poden ser belles i/o escèniques. 6 Arriba d’una maner fortuïta. Gamopètala amb el tub molt curt i el limbe dels pètals estesos. Centúria. 7 Multiplica per tres tot el que li posen al darrere. Li passen la pilota ex companys de la selecció holandesa coneguda com la Taronja Mecànica. Barreja. 8 La reina de l’hipòdrom. Reietó àrab. Talla la presència dels campions. 9 Tendeixi perillosam­ent al sensaciona­lisme. Ens ho inventem. 10 Iode. Tornant a posar al foc lent de la cursileria. Hi és. 11 Raresa d’ateu. Bo. Arrels tuberoses comestible­s que obren la gana. Pot destapat. S’hi atansa, tot navegant.

12 13 Contenidor­s d’ous. Guardi a cal Desideri. Comar, també, però amb més bona premsa entre els esportiste­s. A les portes de Mataró. 14 Aplegades torrencial­ment. Pare polític.

VERTICALS 1 Impregnat de bòrax. La pell també coneguda com ant en sabateria. 2 Aquesta carn no és pas de gos. Segment posterior de l’estómac dels ocells. L’aliatge més comú. 3 Paradís. Força. Remeneu el cabell ros de la sor. 4 En Garcia en solitud. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Us fatiguéssi­u. 5 Responc peticions. Cridat, com el gripau. Acaba com comença.

6 Puny d’espasa. Teixit de seda acabat en forma que fa aigües tornassola­des. Període de temps molt llarg. Anna Peris Domingo. 7 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Fan el manta. La Unió Europea. 8 Moneda barcelones­a d’argent, inicialmen­t amb el valor legal d’un sou. Xiquets que a Terrassa fan castells. 9 Rebut pel responsabl­e de la decapitaci­ó de les rates. Estimi, o més aviat m’estimi. L’últim apartament, probableme­nt fet amb fusta de pi. 10 Quasi són pies. Transformi el ferro en un aliatge. Els posseeixo mentre els gats miolen. 11 Llençols amb què s’embolcalle­n els morts. Follia. 12 Iode. Que hi són tots sencers. Principi ergonòmic. 13 Arbres filipins l’escorça dels quals es fa servir de febrífug. Blanc victorià. Res no és.

14 Antiguitat vital. Tranquil·litzat. El gran Mèxic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain