La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11180

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser informàtic o, pitjor encara, de la corona. Plenes de perills. 2 Mancat d’equilibri. Donar. Gel agitat. Ens cal per respirar.

3 Lluís Calders Zamenhof. Anul·lo una llei. Urna sense fons. 4 Lloances. Que no hi sent. Campió a totes les baralles. 5 Sortejàveu. Proveïda de lobus. 6 S’hi dirigia. Part superior del tronc d’una persona. Dia sense albada. 7 Rere Ice fa cinema infantil. Bastó destinat a dificultar el funcioname­nt de les rodes. Al centre de Xipre. La Fórmula més veloç. 8 Centúria. Aixequi les copes en senyal de brindis. Vies de mamífer.

9 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Èster de l’àcid làctic. Bot per a portar-hi oli. 10 Aturen. Amanissin. 11 Transferèn­cia de vi que el canvia d’ubicació. Davanter centre trencador. 12 Anna Ximenes Escambell. Ajudarà a la verdiana manera. El factor multiplica­dor de les divinitats. 13 Els posseeixes. Afiança la seva posició en un entorn determinat. Mil cinquanta. 14 Parella de nazis. Fermin un pal de vaixell. Que consta de dues parts complement­àries.

VERTICALS 1 Vilatana natural de la Vila Joiosa. Acabats de sintonitza­r.

2 Doblega l’esquena en senyal de servitud. En tenen els automòbils i en fan els col·lectius que protesten.

3 Aquesta s’alimenta d’arrels. Aneu a parar al pati de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua. 4 Puc perdre el cap. Feixos petits de blat. Ho conec, i és a la brúixola. 5 Sofre. Aquesta trepitja fort als escenaris operístics. En fa qui doblega la cama per fer esglaó i ajudar algú a enfilar-se al cavall. Camí d’embriac.

6 El que fa X. Company de la pala en un dia de màxims. Marejat fins a la basca. 7 El palíndrom més estrany. Tuba escapçada. Ho farà malbé amb estil musical. 8 Aquest és dels que s’enfada molt. Peça dental que agermana llops i vampirs. Indoeurope­u.

9 Meridió. Perforacio­ns de porteria de futbol que tothom busca. Remenaren el foc per revifar-lo. 10 Relatiu a un tipus d’anèmia que apareix en el sexe femení durant la pubertat. Camp d’eres. 11 En un cert sentit, el joc més oriental. Don Bosco. Caiguda d’una víscera com a conseqüènc­ia del relaxament dels seus mitjans de fixació. Principi administra­tiu.

12 Greix a l’urgell. En un cert sentit, no mantindria pas el que algú ha promès prèviament. El primer de tots. 13 Est. Badia apta per a arrecerar-hi les naus. Vermellor de la pell deguda a una congestió capil·lar.

14 Mancada de vivor. Ho fan servir. El de poll no sol estar al de l’huracà.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain