La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pètries, inamovible­s. Fatiguen. 2 El cuc dels tancs. Conseqüènc­ia d’una causa molt buscada pels llançadors de faltes directes. Iode. 3 Teclista amb instrument de cua. L’instrument del teclista més eclesial. 4 Medalla d’argent en la cua pronominal. Licors aromatitza­ts amb herbes. L’agitació del dol. 5 Penetrar. Arribats al món en un indret determinat. Quasi fa gol. 6 Irades que perden la raó de ser. Emprenyat. Un gual: ve la grua i se n’emporta la porta. 7 Dolença. Fallo en absència de les bessones. L’obra de Thomas Moore que va batejar els desitjos socials inabastabl­es. 8 Acaba com comença. Ho omple tot d’aigua. Resi, sense segones. Puny d’espasa.

9 La nota musical més vàcua. Veí de lorenesa. Oasi sense el sud. 10 Que està més avall que cap altre. Torna a posar la llet al foc, més d’una vegada. 11 Arribava al món. Doll. A l’entrada de l’oficina.

12 El centre de qualsevol regne. Caure flocs i volves. Comença a recomençar.

13 Plovisquei­g. Abandonar algú. 14 Afirma. Bota en una bella ciutat argentina.

VERTICALS 1 Làmina que separa dues cèl·lules. La tela més esmentada en una situació d’escàndol. 2 Originària. La roba interior de la iaia, cànid inclòs. 3 Al final, Avalua les absències de la Gardner. Cobreixi les barnilles d’un paraigua. Acabés.

4 Aquests no saben res de res. Arriba al món amb un flaix. És quan neva que res no funciona. 5 Cèrvid rapidíssim que associem als llobatons. Carregar-se algú amb un raig làser. 6 Est. Damasquins. El qui componia poesies i les cantava en les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. 7 Xifres que cobeja el tenista i tem el jugador de billar. Viatjar per aquí per allà. Vaig sense el punt de màxim plaer sexual. 8 Lloc de treball a València. Fa l’aliatge més comú. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 9 La més trencadiss­a de l’alfabet. Armadillo present a tots els tatuatges. La cabra més esvelta. 10 Apropament. Dibuixi una ratlla entre un poble grec i els altres. El mallorquí. 11 Nitra sense vocalitzar. Humit després de treballar molt. Enverina. 12 Dallo els camps de blat a Segòvia. Substància cristal·lina continguda en l’oli de julivert. Exili sense la parella de romans. 13 Al bell mig del cel. Xiscli en un cementiri. Domiciliat.

14 Substància que s’adhereix a les dents i n’ataca l’esmalt. Substància que, segons els metges, no fa ni bé ni mal.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain