La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Parlo en veu baixa sobre ornitologi­a. Mal d’orella o micos.

2 Erro en absència d’oxigen. Que consta de dues parts. Brindi tota mena de recursos.

3 Torna a revifar. Sotmetem una matèria tèxtil a l’operació de vaporatge. 4 Criatura més aviat alegre i sorollosa. La flor dels ingenus. 5 Surt a les nou pels carrers de Roma. Veí de lorenesa. Company del nap.

6 El metall d’airbnb. Ucraïnesa. Acaba com comença. 7 Reietó àrab. Enxampa la parella de ball i s’hi aferra. Doble obstacle a la francofoni­a. 8 Mulla perquè no mira. D’esperit obtús. Llenques de terra que impedeixen la proliferac­ió de més terres illenques. 9 Comença el ball. Compost del nitrogen en què aquest té una valència més alta que en els anomenats nitrosos. Sutge sense el punt de màxim plaer sexual. 10 Radia. Barri a l’extra-radi. Eixut.

11 Vietnam, també. Teixit fet amb els fils d’ordit pintats que fan un efecte lleugerame­nt esfumat. El penjoll que a la selva esdevé transport públic. 12 Planteu pins. Esforçar-se molt per aconseguir una cosa. Disc compacte. 13 Forma galènica formada per petits cons irregulars obtinguts per dessecació d’una pasta aquosa que conté el medicament. Pana. 14 El material de les primeres eines prehistòri­ques. En lingüístic­a, doblet.

VERTICALS 1 Garli despreocup­adament sobre cirerols. Protegits amb cintes blanques de teixit sanitari. 2 Aïrem. Aparqui la barca. 3 Peixera dipositàri­a de la voluntat popular. Sense gossos al Carib. Cilindre amb nom desitjat que transforma el moviment lineal en circular. 4 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. En la fabricació del paper a mà, operari que, amb la forma, treu de la tina una quantitat suficient de pasta per a formar un full del gruix desitjat. Rec caòtic. 5 Aventura amorosa entre números romans. Basca, no? La ics suavitzada. 6 Guixos escapçats que provoquen queixes. Les reines de l’escena. 7 L’arbre que ha portat Islàndia a RAC1. Cosiran. Consonant que borda. 8 Buida les viles amenaçades. Plantes herbàcies. Escaire.

9 Prega mirant el rellotge. Aquesta conté itri. Gual sense capçalera. 10 En un tres i no res. Poden ser sexuals, gastronòmi­cs o estètics. Faig una operació de lavatge, també. 11 Heroi de masses al cementiri. Arribats al món. Emprenyat i una mica estirat, també. 12 Aquesta té forma de tor. Font d’inspiració del poeta. Doble obstacle a la francofoni­a. 13 Repeteixo. Pot ser a la carretera o d’orina. 14 Molt semblants. Mesura de capacitat per a oli, equivalent a la vuitena part d’un càntir.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain