La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Convertirà la fosa de l’alt forn en acer sotmetent-la a una temperatur­a elevada. Ho remena. 2 Somni de surfista. Acabat d’irrompre en escena, com una marededéu trobada. 3 Digui la seva. Kurd, també. Ucraïnès, també. 4 Els nostres vasos sanguinis més importants. El peix més religiós. Res no és. 5 Instal·larse entre el brancatge. El dret del revés. Tres d’un llibre. 6 Cues d’ànecs que tenen un cos anaeròbic. Causar menyspreu a algú. El pronom feble més orientalit­zant.

7 Acaba com comença. S’ho pinti a la pell. Clavat en una paret. 8 El doto d’un caràcter laic. Deixat anar. Plantes herbàcies amb nom d’impost. 9 Les armes més vincladiss­es. Anar a parar. Fumem sense vocalitzar. 10 Pastissos fets de pasta de farina farcida de brossat o de formatge. El més baixet de l’equip de bàsquet. Cua de camió. 11 Feixuc. Bastó que té nom d’insecte. Sigui conegut. 12 Els vagons capdavante­rs dels trens. Del dret és la pàtria de la insularita­t i del revés, aquell indret. Caseta sense el gos que hi viu. Símbol d’incògnita. 13 Al final m’estanco amb les vocalistes. L’instrument musical que va circular més per Itàlia fins a l’arribada de l’euro. El frego amb paper d’estrassa.

14 Pot ser de mesura o nacional. Gestions administra­tives, sempre carregoses.

VERTICALS 1 La part posterior del vaixell que a Lleida es prenen molt a pit. Antiga mesura d’oli equivalent a la vuitena part d’un càntir. El posseeixes. 2 Ajuntament­s. Ho embelliran. 3 El posi al forn per gratinar-lo una mica. Es pot fer amb un instrument o amb la loteria, però és ben diferent. Basca, no? 4 Publicada en honor a la Piaff. Na. Temps mort en el joc del bàsquet.

5 Sempre sona per damunt del sol. Erectes i eixerits. Invàlida. 6 Acaba com comença. Casa on no hi viu cap as. Transpirac­ions que poden tenir causes molt diverses. Principi literari. 7 Va a parar. Amuntega bateries. Partit aragonès. regionalis­ta. 8 Passi l’examen. Instrument de vent proactiu. L’antic Testament. 9 Ella no té cap defecte físic. Camins o monedes emeses pel rei. La més vibrant de l’alfabet. 10 Armadura verda. Pronunciac­ions confuses com la de qui té el paladar foradat. Si no vols pols, no hi vagis. 11 Tendre i fresc. En un cert sentit, principi viril. Fil de llana pentinada.12 El símbol matemàtic més valorat a la Revolució Francesa. La seva reputació prové de la cuina. Estació de servei al bell mig del desert. 13 Cadascuna de les botzines que marcaven els torns a les fàbriques de Salt. Culpin.. Pot anaeròbic.

14 Espantadís­sim. Gats entristits.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain