La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Tenen un gust ben aspre. Conte d’isop. 2 La consonant dels invasors russos. Deia que sí. En un cert sentit, cargol. 3 Organitzac­ió d’ordenances Decidits. Ens instal·laríem entre el brancatge. El patidor el porta sempre al cor. 4 Tan poc constatabl­e com una omega foixiana. El trànsit de vehicles actuals. Acaba com comença. 5 Crin, també, dels cavalls que cavalca Eastwood. Agitem el vel. L’ocell que s’ha independit­zat onomàstica­ment de sant Josep. 6 Agafador, maneta. Llocs.

7 Nitrogen septentrio­nal. Els transports més ràpids. Exhaureix les opcions de patir poagra. 8 Ara fem l’article. Us pansiu vora el mar. Metall Y dins d’un cítric. 9 Ho expresso per escrit. Lira sense el romà. Principi sàdic. 10 Pic de muntanya. Treu la gleva d’un terreny per fer artiga. El prefix més col·laborador. 11 Ostentació artificios­a o per vanitat. Nobel japonès. Metonímia de creu. 12 Figureta del cantant Bravo. Criminal que prové etimològic­ament del mateix lloc que el haixix. En un tres i no res.

13 Iode. Metall Ir. Rèptil cosí dels cocodrils que va cap a Barranquil­la. 14 Ho adobava amb almívar. Posar-ho damunt la llenya encesa.

VERTICALS 1 En geologia, anterior a l’aparició dels primers éssers animats. Relatiu a la divinitat marina que competeix a Madrid contra la Cibeles, ni que sigui per adscripció futbolísti­ca. 2 Sofre. Adorn. Deixi anar ventositat­s pudents i silents. Acaba com comença. 3 Àvia a Ponent. Cobrin més del compte. 4 El cor de l’orfe. Juntament. Perdre’l implica perdre el rumb. 5 Estri per a la feina. La llengua del parenostre. Parella de romans.

6 Fa ric ric, sense tenir quartos. Dels que s’emprenyen amb facilitat. Criatura nabokovian­a. 7 Tema laic. Habito. S’hi atreveixi. 8 Expliquen històries. Que se’n surt sense cap ferida. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Odio perdre el cap per una divinitat. Antònim d’haver. Lliga de bàsquet. 10 Aquests són molt actius. Advertir amb una targeta de crèdit. 11 As. Li faci rodar el cap. Neguit. 12 A vosaltres. Gall dindis coneguts pels seus Brams, sobretot al Berguedà. Rodolins. 13 Al final, s’hi alia. Que té la naturalesa d’una ostra. Dues escales de pintor obertes, de perfil.

14 Relatiu als ancians. L’ajudo. Tenir, però sense vocalitzar.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain