La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Xerràveu mallorquí i ho notàvem. Que viu en presència de l’origen.

2 Començo a ofuscar-me quan mossego un pastís de tofu. S’inventa maneres de consumir sardines. Lliga Nord. 3 Vocabulari. Cobreixes amb posts. 4 Remareu enrere. Relativa al mar Roig. 5 Fax sense capçalera. Aquest té costums molt severs. Rei sense corona. 6 Ha mamat, però sense ajuntar els llavis en cap moment. Creient en la inexistènc­ia de Déu. Aquesta cosa.

7 Comença a arribar. Joventut Socialista Italiana. Tingué coneixemen­t. Res no és.

8 Ho faig jo i la muntanya balla. Al final, valc. Extremitat­s inferiors. 9 As. Arbust que, ben agitat, suca. Deformat com una pilota de rugbi. És quan neva que res no funciona. 10 La consonant que borda. S’apropien d’un càrrec que no els pertocava. La lletra grega de la tauromàqui­a. 11 Figureta venerable que pot tenir els peus de fang. Ferir lleument el rival. 12 Li donaran la forma que té el despatx més poderós de la Casa Blanca. Elevada. 13 Relativa als prats. Abaixin la bandera. 14 Tractada com una pilota de bàsquet. Síndrome causada per una lesió del sistema nerviós central, caracterit­zada per la producció de moviments involuntar­is de la cara i sobretot de les extremitat­s superiors.

VERTICALS 1 Travessa el mar en un dia assolellat per passejar el gos. Persegueix­i amb afany de Diana. Planta baixa. 2 Disposarà un terreny formant nivell diversos. Venero na Dorotea. 3 Es doblega el colze tot baixant del Rolls Royce. Carns mossegades a la recerca d’àcid ribonuclei­c. Globus deformat. 4 Pintada llibertàri­a. Emprenyat. Conjunt de comensals que seuen al voltant d’una taula. 5 Aliments de coloms a la plaça de Catalunya. Serveixen per junyir bé els bous. Llum de baix consum. 6 Tem haver perdut la fe. Edicte del tsar. S’enfonsarà massa per la part de popa, la nau. 7 Na Lupe quan perd el cap. Radical orgànic univalent derivat de l’età. Les darreres de la darrera. 8 Radià. S’adona que el clatellot no li fa cap mal. As. 9 Rudes, selvàtics. Barri. 10 Relatiu al ressò. Cobro més del que toca. La més trencadiss­a de l’alfabet. 11 Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra al llarg d’un fil. Fa caure l’amo de l’abadia. Nata ben remenada. 12 Ens cal per respirar. Fem fora. Ho faig amb la cinta quan em deixen les tisores. 13 Crema. Encisis a la manera d’en Tísner. 14 Foll. Navegueu d’unaa manera determinad­a en un galió carregat de riqueses. Animal bo.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain