La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ara en diuen fortaleses, però són qualitats. Tresors d’elefant.

2 Piqueu amb el martellet per veure si recolliu més quartos. Vagi llegint els noms de tota la llista. 3 La pàtria de les lioneses. Domis un cavall. Principi il·luminador.

4 Element químic ocult al cor d’un cítric. No pas après. Agitem el pes. 5 Manca de vigència. Paeix. 6 Ham mossegat. Perdíeu la verticalit­at i cap al pou. Quasi fa gol. Sofre. 7 Mig miler. Medalla d’argent en la cursa gramatical. S’enriola. 8 Faig la feina dels magnets, però sense alumini.

Dues escales de pintor obertes, de perfil. Cues d’ànecs. Tabac americà amb ressons romans. 9 Estacions de servei al bell mig dels deserts. Tres del tigre. Quan ho païu perdeu el cap. 10 Associació catalana de militars. Va a parar a l’antic Egipte de Nàsser. Eines per fer solcs. 11 Tallar arran. Pot ser de gos o de bany. En un tres i no res.

12 Acaba com comença. Tindré un captenimen­t d’abstemi. Remogui els fonaments.

13 Ball sense les bessones. Peus grecs. Pupil·la visual. 14 Afegireu. En un cert sentit, suro prim rodó, foradat pel mig.

VERTICALS 1 Segellada per la màquina de control. Musulmans de primera instància.

2 Fem com si fóssim algú altre. Fa sonar un instrument amb el cap cobert. Moixó, i vinga! 3 Les armes blanques més kantianes. Llobí que té uns grans que deuen fer anar, si ens atenem a la fraseologi­a. Mulla perquè no mira. 4 Tribunal Constituci­onal. Palmeretes. Expressava la seva hilaritat. 5 Unió europea d’abstencion­istes. Superes la teva aversió a la fruita verda i te les cruspeixes. Camp plantat de cirerers. 6 Malmeti. El cos de les rees. Bo. Emetia ordres d’allunyamen­t per a tota la família. 7 Sofre. Ésser femení fabulós que habita l’aigua, esperit o ésser elemental de l’aigua. Puc perdre el cap. Mitja ampolla de butà. 8 Ocell casolà que no es mou de casa perquè està covant. El més ruc de tota la base. 9 Investigui. Beguda dolça picant que rebaixa el vi. 10 Aquest va darrere del que té set. Transforme­m el ferro en un aliatge. Nitrogen. 11 Arbres molt invocats pels practicant­s de ioga. Tripulacio­ns. Esbalaí. 12 La nota musical més vàcua. La canvien les serps. En música, amb un temps lent. 13 Faci la feina de sant Martí. Gens relacionat amb l’un. Unir en absència del romà sol. 14 Varietats criptocris­tal·lines de quars que els homes prehistòri­cs van usar. Pansit.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain