La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Rebre bens d’algun parent ric que enceta una nova vida de criador de malves. Aquesta no té cap mena de forma. 2 S’ajusta. Remolcs. Sentim.

3 Buidant ampolles mentre esperem la tramuntana. Metall dur i lleuger, molt refractari, que té un símbol que és pura bondat. 4 Fúries capitals. Pregues sense mirar el rellotge en cap moment. Avança en dura competènci­a entre Oxford i Cambridge.

5 Tenyiran. Diuen la seva. 6 El mallorquí. En Capone. Feridura que té nom de peix. Do arcaic. 7 Unió de mallorquin­s valenciani­stes. Dipòsits de l’oli en les llumeneres. Sofre. 8 Les reines dels hipòdroms. Es diu del vent que porta pluja. 9 Escaire. Poc veloç a l’hora d’arribar a l’òptica. La faixa quan no surt ni vol sortir. Cantes i no et farà cas.

10 Escandinau de primera instància que té un paper en el món dels Teletubbie­s. Rovell. Governants venecians o genovesos.

11 Rovelli. Afàsia deguda a la pèrdua de control dels músculs de l’articulaci­ó. A les portes de Transilvàn­ia. 12 Al capdavant dels gironins. Es clapa. Compost binari que podria ser un homòfon d’un personatge de cinema que es fes el dur. 13 Unitat de dosi absorbida de radiacions ionitzants. Mirar pel forat del pany. La part inferior de l’antena. 14 Esquivada. Que porta el vestit ben ajustat al cos.

VERTICALS 1 Residiu en un indret que no eviteu. Guany usurari que practica un usurer amb aspecte d’ogre. 2 Estat produït per l’administra­ció o l’ús excessiu de l’èter. Relatiu a l’eix. 3 Fa ús de Wallapop per treure diners dels regals que rep. De la guineu. Porta. 4 Est. Hi és. Agregat de cristalls que revesteixe­n una cavitat més o menys esfèrica d’una roca. Puny d’espasa.

5 Torno sense respirar. Un petit nombre indetermin­at de persones o de coses. S’ho inventi partint del no-res. 6 Creador. Li faig un homenatge. Dos que es barregen. 7 El cor d’en Carles. Anaves a parar. Baldric que aguanta l’espasa. 8 Cables que serveixen per aguantar dret l’arbre d’un vaixell. Ho registri tot amb càmeres.

9 Rebut. Enganxada entre dos top models que es discuteixe­n. Principi actiu. 10 Tan míser que ni vocalitza. Insult pronunciat amb ganes de mortificar el receptor. Rata dormilega. 11 Ens cal per respirar. Feu la feina de sant Martí. Odio perdre el cap. Sofre. 12 Corró per a aplanar la terra. Que tenen les vores sinuoses. 13 Ho enregistre­u tot amb una càmera. Getxo ens deixa tan bocabadats. La més menuda de les menudes. 14 Materials ignífugs. Capa molt apreciada pel geòleg.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain