La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Relatiu als cromosomes que ens fan ser com som. L’alemanya més baixeta. 2 Ara fem l’article. Aquests fan anar avall. Nosaltres, ni que sigui de manera majestàtic­a. 3 Tenen coneixemen­ts. Materials tan apegalosos que serveixen per fer trampes d’ocells. Sofre. 4 En un tres i no res. Agredir a la sala de billars. Roba de segona mà. 5 Agitació social a la localitat alacantina d’ibi. Poagroses. Ros no oxigenat. 6 Cosí de l’ase molt apreciat a tots els zoològics. Nenes, dit sigui amb molt d’afecte. 7 Impregnin teixits valent-se del fulard. Talli gònades de mamífers amb totes les garanties higiènique­s. 8 Llar. Aquesta comparteix els drets d’autoria al cinquanta per cent. 9 El metall més cobejat. Cavalls rogencs que s’acomiaden. Vent que ve del sud. 10 De la matriu. Enravenats. Orella a l’anglesa. 11 Escaire. Mancança sobtada que provoca dol. Impost anglosaxó. Ens cal per respirar.

12 Expressar el contrari del que et volen imposar. El torna a declarar innocent.

13 Còdol d’apple. Trec les arnes a una peça de roba prop d’un riu italià. Dea decapitada. 14 Cridats desesperad­ament. Remenant els troncs per revifar el foc.

VERTICALS 1 Iniciativa per resoldre una qüestió per la via administra­tiva. Unitat de quantitat d’electricit­at del sistema internacio­nal que fa parrupar. 2 La consonant que designa una temuda malaltia. Atac de cor tradiciona­l. Acabar una pista de golf amb els forats previstos pel dissenyado­r del camp. 3 Nitrogen. Entre enzes i capsigrany­s. Període de temps durant el qual la lletra E remet. 4 Eixerit a l’hora d’invertir en tele. Mancats de pèls. Mulla perquè no mira. 5 Estatueta d’argila cuita com les trobades a la ciutat grega de Tanagra. Enfadada per culpa de l’aire corrent.

6 Nou romans sols. Constrenyé. Dempeus, lletrat. 7 Foradat el terra a la recerca de tresors ocults. Prengueu per parelles. Parella de policies ensordits per la companyia.

8 Relatiu a l’emperador Neró. Estranyame­nt assolellad­a i poc densa. 9 Mig morts. Que té les vores sinuoses. Si no vols pols, no t’hi acostis. 10 Perden la cua. Picant a la porta del bronquític. 11 Nitrogen. Que tenen els esquelets molt grossos. Suri i faci surar en una festa de comiat de soltera. 12 Agafador. Vestíbuls davant la porta d’una església o d’un temple. Acaba com comença. 13 Portada dialèctica. Evacuarà les aigües d’un lloc inundat. En un cert sentit, fluorescen­t ben nou. 14 Criminal. Terreny dividit per a la sembra.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain