La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11728

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Esgarrapat de manera bestial. La part posterior dels cors de les esglésies, en grafia antiga. 2 Metalls dels lantànids. Separi la pela del suro alçaprem amb el mànec d’una destral. 3 Metall de transició ocult en tots els cítrics. Sorprenen molt. Centúria. 4 Boxadors. Emmurallo.

5 Edat incompleta. Falca que no mou res. Decadèncie­s. 6 Preposició d’origen. Coloració blavosa de la pell i de les mucoses deguda a la concentrac­ió d’hemoglobin­a amb insuficièn­cia d’oxigen. Sotgi l’horitzó a la recerca del bruixot desaparegu­t. 7 El porc que més punxa. Ho restaura musicalmen­t. Raïm escapçat. 8 Sofre. Del dret és la pàtria insular i del revés és en aquell indret allunyat d’aquí. Distribuïm cabals.

9 Elecció. Pren. Superes la teva aversió a la fruita dolça. 10 Aquesta embruta. Usos anaeròbics. Doble revol perillós. 11 Dos romans davant d’un fòsfor. Recipients de llauna per guardar-hi tres litres d’oli, sí, tres. En un cert sentit, el principi espiritual bàsic d’orient. 12 Roig extremista. En un cert sentit, repetit al final del concert. Llevat. 13 Poeta que fa pensar en els gals.

Ratlla. Comença a exigir que no hi hagi cap tomb. 14 Corredors. Estar molt neguitós per haver de dir la tercera missa del dia.

VERTICALS

1 No els costa anar a peu coix perquè no tenen alternativ­a. Arrenca les males herbes d’un sembrat. 2 Cedides. Perllongat en el temps. 3 Ho fa amb el gra a l’era. Mineral del grup dels granats, de color magrana. El cor d’en Carles.

4 El posi al calendari. Pelets de microorgan­isme. Per sedes no és. 5 Típica actitud del paleta dropo. Roba fina, allí. Es fatigui de cantar només dues notes. En un tres i no res. 6 Carota carnavales­ca. Audible.

7 No corris si no tens les pulsacions. Aneu sense el líder. El punxó més odiat pels pollastres. Fumis sense deixar rastre. 8 Hi és. Negaren. 9 Res no és. Dirà el contrari. Sortida profession­al que tothom busca.

10 Li passi els braços per l’esquena. Encaterina­r de mala manera. 11 L’última de la fila. Comandants de l’exèrcit otomà. Est. Iode. 12 Embellíssi­u. Fan l’últim àpat del dia. 13 El nucli de qualsevol òrgan. Veritats doctrinals proclamade­s indiscutib­les pel poder. Destral que il·lumina. 14 Dermatosi caracterit­zada per la inflamació dels fol·licles pilosos, especialme­nt de la barba i del bigoti. Pansir.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain