La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Núm 11729

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Actualitza­r un contracte. Fas el joc del mirall. 2 Sorgí del fons del mar. Deixaré una llei sense efecte. 3 La cabra foragita el campió. Que creixen per addició de capes exteriors. És mig ogre.

4 Al final, la clavi. Predecesso­rs peninsular­s. Principi d’alopècia. 5 Ocupació profession­al. Exitós. 6 Dia sense albada. Relatiu a una bacanal que sempre sembla urgent. Moixó d’or. Sor pobresa. 7 Est. Han perdut una porteria de rugbi. S’embrutin les mans de sang. 8 Avancem per la piscina. No és pas una mera cimera. Raresa d’ateu. Boa decapitada. 9 Obstacles nasals als anglesos. Tres que es relaxen. L’àlef en perd cinquanta de cop. 10 Úrsula Fabra Pompeu. Nen agitat. Pesà figues.

11 El seu plat només sol recollir aigua. Sotabarba. Nitrogen. 12 Ens cal per respirar. Sentiré el so ambient. Instrument musical aeròfon de doble llengüeta, amb el pavelló ample i el tub lleugerame­nt cònic, usat en les cobles medievals i renaixenti­stes.

13 Sempre sona per damunt del sol. Relatius a la llet. Una llengua que conviu amb el català en un indret de la Mediterràn­ia.

14 Sensibilit­at per al dolor. En un cert sentit, m’hi sento quan rebo un favor d’un amic.

VERTICALS 1 Es tancaven. Xiscla com un llop. 2 El fa sentir malament, com si hagués menjat massa. Comença a enfurismar-se. En Capone. 3 Transmet les ordres des del cervell al múscul. Acullo un orfe i li faig de pare. Gros i bru. 4 El metall més preuat. Símbols llegendari­s que serveixen de model. El país iberoameri­cà més picant. 5 Tres de les vigies. Iridi. Dirigiràs el ramat cap allà on són els homes.

6 D’aquesta manera. Volem el cap del general. Sense número. Neci decapitat. 7 Res no és. Aconseguei­xo. Així comencen totes les èglogues. La teva. 8 Vellesa lliure de les xacres pròpies d’aquesta edat. Axioma inicial. 9 La península que habitem. Alegre, divertit, sobretot quan visita els xalets dels amics. 10 Vent que bufa entre un continent i l’oceà pròxim quan hi ha un escalfamen­t fort entre l’un i l’altre. Terreny abundant en lapil·li. Iode. 11 Fils escapçats. Exerceix el poder. Bandejada de taula. 12 Al final, hi compti. L’esmoli de la punta. Transmetre un bon flaire. 13 Divideix un terreny en zones que es poden sembrar. Malmetem i gairebé no ho notem. Tres que trobaràs a totes les gírgoles. 14 Les gramínies més apreciades pels futbolers. Instrument­ació ben conjuntada.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain