La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Núm 11734

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Plata petita que pren el nom d’una planta crucífera, també petita, i de les seves arrels tuberoses. Contenidor de sabates. 2 Expressi una opinió. El marrà quan cobreix l’ovella. 3 Conjunt dels compassos afegits al final formal d’una composició musical per a reforçar-ne el caràcter conclusiu. Bot anaeròbic. Anar encaputxat. Níquel. 4 Pota escapçada. Pedestal i tal dia farà un any. Imitador una mica tossut. 5 El de l’ou és ben cèntric. El separa de la resta. Escaire. 6 Res no és. Ciutadans d’un poble antic situat al nordoest de Grècia. Arbret de ribera. 7 Que no sap res. Infusió de pivot. Armadura verda.

8 Matrícula neerlandes­a. Batalles dels que es mullen. Mar grega. 9 No votis. Dropo. 10 Tres de republican­s. Ubicat en un lloc concret. Treu del fons d’un riu. 11 Existeixo. Branco. Xai que ja torna. 12 Navegaré d’una manera determinad­a. Polisacàri­d vegetal constituït per cadenes curtes de fructosa. 13 Fusta noble. Rebem la clientela. En un tres i no res. 14 Aterrada. Grella dels esbarzers que tragina el centurió.

VERTICALS 1 Es moguin per tot un territori. Recorda amb una certa èpica. 2 Aplego un monticle al peu de l’arbust. Agafaràs una peça de caça amb la traça d’un gos perdiguer. 3 No el deixaven fer-se soci. Explorador­s del fons marí ben proveïts d’oxigen.

4 L’hidrocarbu­r saturat del gas natural. Hidrocarbu­rs com n’hi ha tants. Hi trobo lloc i m’hi instal·lo. 5 Símbol metàl·lic negatiu. Absents molt recordats. Camí o moneda.

6 Est. Bonic com una campana anglesa. Got de vidre. Acaba com comença. 7 Rosegador de claveguera que també pot ser de biblioteca. Fa la feina del magnet. Principi administra­tiu. 8 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Relatiu al nostre òrgan de l’olfacte. Fa com algú altre. 9 Cria d’ovella que encara no ha bufat la primera espelma. Tribunal Social de Guàrdia. El principi d’una gran enemistat. 10 Comença a fer el cràpula. Falses no les fas pas. Fitxer que carrega de pes un correu electrònic.

11 S’instal·la en un indret i s’hi queda a viure. Us apunteu a tripular un vaixell.

12 La Cruz de Hollywood. Pedra preciosa, varietat del beril dura i d’un color verd d’herba brillant tirant a blau a causa de la presència d’una petita quantitat de crom. Rim agitat. 13 En un cert sentit, ajuntés. Empitjoren un mal. Iode. 14 La zona del cos que més associem a un desodorant. Agito les extremitat­s superiors per prendre una visió més elevada.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain