La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Països en lliça, sobretot si juguen a rugby. Cases pairals. 2 Quasi és gol. Arbrets perennes asiàtics de la família de les oleàcies que no tenen cap relació amb Troia. Així comencen totes les anomalies. 3 Els suborna a còpia de pa amb tomàquet. Esclaus espartans que escapcen totes les pilotes. Dues en un enzim. 4 El palíndrom més estrany. Estació de servei al bell mig del desert. Avancen per l’aigua, palindròmi­cs. 5 Est. Herba de les papilionàc­ies. El pal més cantat de Catalunya. Iode. 6 Esgarrapav­es amb ferotgia ursina. Embelleixi. 7 Estacions de servei. Encengué les masses amb ardor.

8 Tres interdenta­ls, dues de les quals al Gòlgota. Pari. Fècula a Sagunt. 9 Obligació a la pena que correspon al pecat àdhuc després de perdonat. Instrument de cirurgia consistent en unes pinces petites que serveix per a subjectar les parts sobre què s’opera i apartar-les de l’acció dels instrument­s de dissecció. Turc tot escuat.

10 Càntir silent. Camins que són moneda de canvi. Sarna que foragita els campions. Rap escapçat. 11 Entoma. Vietnam al nord de Namíbia. Al bell mig del cel.

12 Centúria. Peça de malla en forma d’embut per on entra el peix a la nansa de pescar. Vent que fon la neu, tal vegada en un extrem de la Costa Brava. 13 Concrescen­t amb el receptacle que l’embolca, s’aplica a l’ovari de la flor. Endarrerir­é la decisió. 14 La joia que té una plaça segura en la història de la literatura universal. Cantells egipcians.

VERTICALS 1 Malmetreu. Que conté en la molècula tres grups OH. 2 Mida equivalent a la distància del colze a la mà. Artigaires. Níquel. 3 Centúria. Perforada. Sagrada Família, el centre educatiu. 4 Semita que perd el referent del fill de Noè que li dona nom. L’horitzó nocturn dels sense sostre. Amanim amb tòfones. 5 Au que desperta la cobdícia. Aquesta és evident. Estimarà. 6 La xicota de la perla, segons Vermeer. Monuments monolítics destinats a acollir inscripcio­ns. Nitrogen. 7 Acompanyen molts plats. De l’os que abans portava accent diacrític. L’esperat final del combat. 8 Xicots. Comença a erigir. Xavier Ballarín Jaumandreu. 9 El de Ribes ha passat a la història per reivindica­r l’anar fent. Materials de base fenòlica fortament astringent­s. Cua de ventríloc. 10 Rucada. Farà malbé la roba d’hivern deixant-la al fons de l’armari. 11 Sofre. Sequedats sentimenta­ls. Passegi amb les criatures de la mà de l’ignasi. 12 Dia sense albada. Llançat a la diana del pub. En un cert sentit, tallem la gespa. 13 El més ruc. Insecte semblant a la puça. Mirem sense extremisme­s. 14 Tingui una vida onírica. Esgarrapes com un os.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain