La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Grec amb ela geminada. Comprenia el que cap Intel·ligència Artificial podia comprendre. 2 Repeteixi. Tornant a fer pols els grans de cafè.

3 Compra de càrrecs eclesiàsti­cs amb diners obtinguts venent tetrabriks de Don Simón. Enguixa la paret de manera creativa. 4 Sac sacsejat a ritme d’un estil musical força energètic. Presentà proves. Arbust de les verbenàcie­s que inverteix en pega. 5 Has perdut la porteria de rugbi. Materials ignífugs per antonomàsi­a. Lluís Otamendi Auzmendi. 6 Símbol triomfal. Hi poso agafadors. Sent una viva satisfacci­ó. Mitja desena. 7 Cascos protectors dels soldats. Sancionar. Na Cruz a Hollywood.

8 Mul degollat. Brolla amb autoritat. Tallin caps amb posat escultural. 9 Maneta. Circ sense sostre. En Jaumet quan anava per Ribes. 10 Avui hem perdut un romà. Sacsejat com un moc. Respirem aires hel·lènics. 11 Aquesta captiva pels seus encants. Dissoldrà. 12 La part davantera de l’avió. Us adoloriu de peus. Francès com Astèrix. 13 No triomfa en una societat competitiv­a com la nostra. Subjectar fortament amb cadenes. Escaire. 14 Comença. Agredida a la sala de billars.

VERTICALS 1 Fèieu pujar la bandera asta amunt (no pun intended). Banquet.

2 Morals i occidental­ment estètics. Rentaven allà on fan anar el verb llavar. 3 Títol provisiona­l d’una obra que es presenta a un premi literari. Amèrica sense la simpàtica alemanya. Invàlid com algun dels vots que no valen. Roc que et deixa sense respiració. 4 Al final, ho folro. Manetes. El qui componia poesies i les cantava en les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. 5 Conjunts d’estris. Totxos a la menorquina. En un tres i no res. 6 Nitrogen. Llengua. Para la mà perquè li donin almoina i poder-se comprar una antena.

7 Emprenyada de manera capital. Ajuntem. Ermites gens llegendàri­es. 8 La més trencadiss­a de l’alfabet. Fregar amb l’ungla per deixar-hi senyal. Portava. 9 Cinquanta per cent. Perdent la verticalit­at per observar com li cau un vestit. 10 Organisme físic. Esforçar-se molt. Del dret brota i del revés obre els braços per abraçar. 11 Et fa fora de l’àrea de descans, aquesta watussi, i has de tornar a la feina. Escumeu el brou. Principi actiu. 12 Unglot. Malparla i menysté. 13 Inicio un procedimen­t judicial des de Comissions Obreres. Atzavara. Puny d’espasa. 14 Agredien. Teixit de xarxa amb ressons osonencs.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain